Av de fire Orkland-kommunene er det i dag bare Meldal og Snillfjord som har eiendomsskatt. I Meldal har man eiendomsskatt både på hytter, boliger og såkalte verker og bruk, mens man i Snillfjord kun har eiendomsskatt på verker og bruk. I Orkdal og Agdenes har man ingen form for eiendomsskatt. Spørsmålet som vil reise seg på ett tidspunkt, er hvorvidt nykommunen Orkland skal ha eiendomsskatt.

langt har ikke de fire kommunene i Orkland sagt noe om dette spørsmålet. Kommunene har imidlertid satt på dagsorden spørsmålet om når nykommunen skal fatte en beslutning. Dette spørsmålet har allerede vært oppe til behandling i arbeidsutvalget, som konkluderte med at man skal søke om en utsettelse, slik at man kan gå videre med dagens ordning fram til og med 2022. Man ønsker med andre ord å «kjøpe seg» to år ekstra tid til å besvare dette spørsmålet. Det er imidlertid fellesnemda, som består av formannskapene i de fire kommunene, som avgjør om det skal søkes om utsettelse. Fellesnemnda skal behandle saken den 30. november. Formannskapet i Meldal har imidlertid allerede slått fast at man ikke ønsker utsettelse, men ønsker at det skal på plass en felles praksis for eiendomsskatt allerede fra 1. januar 2020.

Spørsmålet om eiendomsskatt blir et stort og vanskelig spørsmål for nykommunen. Her er det nemlig mange avveininger som må tas. Hvis man innfører eiendomsskatt på «alt», det vil si; boliger, hytter, verker og bruk, inkludert næring, så vil man få inn anslagsvis 50 millioner kroner. Det tilsvarer 72 sykepleiere. Et sentralt spørsmål som må besvares, blir derfor; vil Orkland ha råd til å si nei til for eksempel 72 sykepleiere eller et visst antall ekstra læreressurser i skolen?

Et annet spørsmål som må besvares er; hvordan vil eiendomsskatt slå ut med hensyn til nærings- og industrietableringer? Orkdal har i flere tiår framstått som «industrikommune nummer én», med Norsk kylling og Isfjord som ferske eksempler på store etableringer som trolig kommer. Hvor attraktivt vil Orkland bli for slike aktører hvis eiendomsskatt stikker av med store beløp på driftsbudsjettet? På en annen side vet man at det vil genereres 10 millioner kroner i eiendomsskatt fra vindkraftutbygging i Snillfjord. Det er med andre ord et stort regnestykke som må på bordet før Orkland kan si ja eller nei til eiendomsskatt. Men svaret bør trolig komme før 1. januar 2020. Utsettes dette i to år, risikerer man at geografier som dagens Meldal og Snillfjord vil bli mindre attraktive både som bokommune og nærings-/industrikommune i to år, og dermed havne på «etterskudd».

Foto: Silje Asbjørnsen