– Jeg synes det er artig å spille, og så synes jeg at lydene er fine, sier åtte år gamle Nikolai Kjærran som spiller klarinett i Orkdal skolekorps.

Filmmusikk

I anledning Meldal skolekorps 60-årsjubileum ba de Orkdal skolekorps være med i et større korpsprosjekt med filmmusikk som tema. Resultatet ble fremført med brask og bram til fullsatt sal i Orkdal kulturhus sist lørdag.

Viktige foreldre

Rett innenfor inngangsdøra møter vi to blide damer ved en disk dandert med hjemmebakte godsaker. Berit Bergsrønning Øyangen og Lone Kvålsvoll er klare for innrykk av et publikum som ønsker noe for flere sanser denne dagen. Øyangen og Kvålsvoll er to av mange foreldre som stadig stiller opp i korpssammenheng. I dag har de med henholdsvis én og to unge musikanter hver.

– Hilde spiller trombone og har vært med i fem år, forteller Øyangen, noe som gjør både mor og datter erfaren ved korpskonserter.

Hun synes det er godt å se at ungene koser seg og knytter nye vennskap.

– Mine to, Ola Egil på klarinett og Kristine på trompet, har fire års erfaring. De er veldig spent på dette arrangementet og sier de «gru-glær» seg, smiler Kvålsvoll.

Bra trøkk

Kveldens konsert er spesiell. Meldal skolekorps og Orkdal skolekorps har øvd mye sammen denne høsten for å sammen å kunne feire Meldal skolekorps sitt 60-årsjubileum.

– Vi har hatt øvinger og seminar sammen, og ungene synes det er veldig artig. Det blir veldig bra trøkk med de to korpsene sammen. Så artig er det at vi til og med har meldt oss på Trøndersk mesterskap i Olavshallen i februar, forteller leder for Orkdal musikkorps, Hanne Mehli.

Viktige vennskap

Noen av ungene er nervøse før konserten, mens andre bare gleder seg. Det er høy lyd, også før konserten starter.

– Det er spennende å spille for så mange, sier Maria Elida Reitan-Horsås.

Hun er ni år og har spilt trombone i Orkdal skolekorps i ett år. Marthe Sletvold spiller kornett og synes også det er litt skummelt med så stort publikum.

– Jeg ser bare på notene, ikke på publikum, smiler hun.

Jentene gleder seg mest til å spille henholdsvis «Star Wars» og «Super Trouper», og rekker ikke å si så mye mer før de er omringet av både nye og gamle venner. Ryktene om godt samhold innen korpsverdenen ser ut til å stemme.

Lærer å «bygge» musikk

– Jeg har holdt på i for mange år til å ha særlig med sommerfugler i magen, sier Kristin Mehli Skuterud.

Hun har spilt fløyte i hovedkorpset for Orkdal i ti år.

– Men jeg synes det er ekstra stas å spille sammen med aspirantene. De er fryktelig søte, smiler hun.

Også hun fremhever det sosiale i korpsverdenen. I tillegg snakker hun varmt om alt de lærer i musikken.

– Vi får et annet innblikk i det å bygge opp musikken. Alle instrumenter bidrar på hver sin måte. For de yngste er det artig å bare være med å lage lyd. Etter hvert blir det viktigere å bli god, sier Kristin.

Hun setter stor pris på å bli bedre kjent med korpsmedlemmene fra Meldal gjennom dette prosjektet.

Unge og konsentrerte

Aspirantene og juniorene startet konserten med Mikke Mus marsj og fulgte opp med Idas sommervise, Pirates of the Caribbean, Super Trouper og Star Wars. Flotte og gjenkjennbare sanger for ungene som konsentrert fulgte noter, fløytelærer og dirigent. Det var morsomt både for de unge musikantene og publikum å høre kjente og kjære sanger, og blant annet med Idas sommervise klarte de å få oss til å glemme høsten for en stakket stund.

– Det er godt å høre at det gror godt blant de yngste, uttalte kveldens konferansier, Morten Mjøen.

Deretter introduserte han hovedkorpset.

– Jeg gleder meg skikkelig til dette. Jeg har hørt bruddstykker, og det er skikkelig trøkk, sa Mjøen.

Han hadde helt rett. Fra dirigent Stian Rødskjær kom inn, ikledd gulljakke, og fyrte opp korpset til siste note var spilt, fikk ungdommene rensket lungene via blåseinstrumenter og trommer. De formidlet en flott korpskonsert. Meldals faste dirigent Helge Rolstadås og Stian Rødskjær byttet på å dirigere, og førte korpset stødig – og med stort engasjement – gjennom både The Blues Brothers Revue, Frozen, Pixar Movie Magic og Can´t stop the feeling. Avslutningsnummeret, Police Academy March, ble fremført av både aspiranter, juniorer og hovedkorps. Publikum koste seg og ga korpsene stående applaus etter siste nummer.

«Lette penger»

Arrangementet var gratis og det samme var serveringen. Konferansier Mjøen oppfordret likevel til å gi et bidrag til de unge musikantene.

– Gjerne i form av sedler siden instrumentene er så tunge, mynter vil tynge enda mer, og vipps er lettest, smilte han og høstet latter fra salen.

toril29@yahoo.no

48001020