Det sier Svein Henry Berdal, som er rådmann og økonomisjef i Orkdal kommune. Onsdag formiddag la han fram 2018-budsjettet og handlingsplanen for de kommende fire årene for orkdalspolitikerne.

Slipper sparekniven

Berdal fryktet at han måtte legge fram et nedskjæringsbudsjett, men slik ble det ikke.

- Utgangspunktet var at vi fikk lavere vekst i de frie inntektene i statsbudsjettet enn pris- og lønnsveksten som er forventet neste år. Det betyr at vi har mindre å rutte med neste år. Dette utgjorde om lag 5,6 millioner kroner mindre enn 2017-nivået, forteller rådmannen.

Men takket være flere besparelser, slipper kommunen å ta fram sparekniven.

Lavere rente

- Vi får besparelse blant annet på framtidig beregnede pensjonsutgifter som følge av billigere lønnsoppgjør for kommunesektoren i 2017. Samtidig har rentenivået gått ned fra 2016 til 2017. Da ble ikke utgangspunktet så vanskelig som vi trodde. Vi trodde vi måtte til med innsparinger. Det har vi så godt som unngått.

Med dette har Berdal og hans stab laget et budsjett og en handlingsplan, der noen ønsker er innfridd, mens andre må finne seg i å vente.

Ny brannstasjon

Berdal forteller at ønskene er større enn inntektene, så man har ike greid å innfri alt.

- Men vi har tatt med signalene fra strategisamlinga på Stiklestad, og prøvd å prioritere ut fra det.

Blant dem som antakelig vil juble når budsjettet blir kjent, er alle dem som er knyttet til brannvesenet i Orkdal.

- Vi har lagt inn 57 millioner kroner til ny brannstasjon. Den skal stå ferdig i 2019. Bare for å illustrere hvordan rentebesparelsene slår inn, kan jeg fortelle at besparelsen på lavere rente i stor grad vil finansiere kapitalutgiftene til ny brannstasjon.

Sykepleierstillinger

Et annet signal fra Stiklestad-møtet, var at helse og omsorg skulle være vinneren:

- Det er to ting vi har fått på plass: en fagutviklingssykepleier på helsetunet, skal følge opp de forholdene som har ført til tilsynssakene, og så har vi satt av 300 000 til omgjøring av fagarbeiderstillinger til sykepleirstillinger. Dette er et av kravene fra Fylkesmannen, og gir fire sykepleierstillinger.

Bru over Svorka

I tillegg har rådmannen funnet penger til flere mindre tiltak. Her er noen eksempler:

  • 600 000 til kjøkkenet på helsetunet, etter pålegg fra Mattilsynet.

  • Smarte gatelys: fem millioner årlig i tre år. Tiltaket skal tjene seg igjen, ledlys fører til at man sparer mye strøm.

  • Bru over Svorka på Svorkmo, sparer en del sikringsskyss til Årlivoll. 1,4 millioner kroner.

  • Utbygging av grovgarderobe på Vormstad barnehage:1,9 millioner kroner.

- Jeg er glad vi har fått til et budsjett uten store innsparinger, og der vi har fått prioritert de aller nødvendigste nye tiltakene. Samtidig ligger alle tiltak som var vedtatt i fjor inne, som for eksempel bygging av folkehelsesenter og store investeringer på vann og avløp. Det skjer med andre ord mye på grunn av tidligere vedtak. Og så er det viktig at vi ikke går løs på store investeringer som vil påvirke økonomien i nye Orkland.

Den røde streken viser hvor brua over Svorka vil komme. Brua vil føre til at mange barn slipper sikringsskyss, og kan i stedet gå til skolen. Foto: Orkdal kommune
Elisabeth Egseth er leder for kjøkkenet på Orkdal helsestun, der det kommer ekstra penger i budsjettet. Foto: Catharina Morken