Det ser lyst ut for næringslivet i Orkland etter oppløftende signaler fra ordførerne i de to største sammenslåingskommunene.

Det var under et frokostmøte arrangert av NHO og Norsk industri på Bårdshaug herregård onsdag, at Oddbjørn Bang og Are Hilstad kom med løfterike signaler til frammøtte næringslivsledere.

Maskinskatten

Møtet startet med en innledning av Bror Yngve Rahm fra Norsk industri. Han snakket i all hovedsak om maskinskatten, som regjeringa foreslår å fjerne. Rahm representerer et stadig større opprør mot denne skatten, fordi den er så uforutsigbar og skjønnsbasert.

- Om vi ikke kan få fjernet maskinskatten, risikerer vi at en del bedrifter velger bort Norge, sa Rahm og kom med et råtips om at regjeringa vil få flertall for å fjerne maskinskatten. Han hadde ingen tro på at KrF ville felle regjeringa på en slik sak.

Musikk for Liens ører

Der Norsk industri kan oppfattes som å være mest opptatt av å få en generell eiendomsskatt, som omfatter alt næringsliv - og at man dermed kommer bort fra urettferdigheten av at industrien rammes ensidig - er NHO krystallklar på at de er imot enhver form for eiendomsskatt.

Derfor var det musikk i ørene for Tord Lien, som er direktør i NHO Trøndelag, å høre orkdalsordfører Oddbjørn Bangs innlegg.

Nedstemt hver gang

- Nå er dere i industrikommune nummer én i Sør-Trøndelag, åpnet Bang, og fortalte kort om industrihistorien som startet med Thams-familien for 150 år siden.

- Vi har ikke de problemene dere skisserer, for vi har ikke eiendomsskatt på noe. Eiendomsskatt har i Orkdal vært nevnt noen ganger, og noen ganger har det vært bedt om utredninger, men det har blitt nedstemt hver gang. Vi som industrikommunen ønsker å opprettholde en del fortrinn vi har for å trekke til oss etableringer, sa Bang.

Et av disse fortrinnene er fravær av eiendomsskatt.

- Mulig uten

Dette vil bli en brennhet diskusjon i forbindelse med sammenslåingsprosessen der to kommuner har eiendomsskatt og to andre ikke har det.

- Jeg mener personlig at det skal være mulig å drive Orkland uten eiendomsskatt. Vi vil få et budsjett på rundt 1,5 milliarder. Da bør det være mulig å drive uten eiendomsskatt, forutsatt at vi greier å ta ut synergiene som ligger i sammenslåinga. Vi ønsker at den nye kommunen skal være en attraktiv næringskommune. Dette blir opp til kommunestyret i nye Orkland, men jeg mener det skal være mulig å drive uten eiendomsskatt.

Støtte fra Hilstad

Det var ikke overraskende at Oddbjørn Bang kom med dette utspillet. Bang har aldri vært noen tilhenger av eiendomsskatt. Da var det mer overraskende å høre hva meldalsordfører Are Hilstad sa. Hilstad er ordfører i en kommune der man tar inn rundt ti millioner kroner årlig på eiendomsskatt, hovedsakelig fra boliger og hytter.

Nå sa ikke Hilstad et tydelig ja eller nei til eiendomsskatt for Orkland, men han sa det samme som Bang:

- Jeg tror det er fullt mulig å få til dette i Orkland uten eiendomsskatt, sa Hilstad og oppfordret NHO og Norsk industri til å fokusere mer på arbeidsgiveravgifta.

- Vel så viktig for oss er hva som skjer med arbeidsgiveravgifta. Det er der spenningen er for vårt næringsliv.

Klar melding

Ole Johan Svorkdal, som er administrerende direktør ved Washington Mills, var en av de frammøtte næringslivslederne på frokostmøtet. Han hadde følgende melding til politikerne:

- Vi er i den heldige situasjonen at vi ikke har hatt eiendomsskatt. Vårt signal til det politiske miljøet er at jeg håper dette ikke blir et aktuelt problem for oss i overskuelig framtid.

Store summer

En annen næringslivsleder som deltok på møtet, var Tore Håbrekke fra Technip. Han leder en bedrift som opplever en veldig god periode. På grunn av stor oppdragsmengde velger Technip å kjøre med doble skift fram mot 2020.

Men han la ikke skjul på at det er sårbart.

- Det er marginal fortjeneste på en del av jobbene våre, og da er fraværet av eiendomsskatt en viktig brikke.

Overfor ST utdypet han dette:

- I og med at vi trenger så store arealer, ville vi ha måttet betale store summer i eiendomsskatt. Vår avdeling i Bergen, som nå er lagt ned, betalte 250 000 kroner i året i eiendomsskatt. Vi er kanskje fem ganger så store, sier Håbrekke, som er svært glad for å kunne drive i en kommune som har valgt ikke å ha eiendomsskatt. For med samme takst som i Bergen ville Technip på Orkanger ha måttet betale over en million kroner dersom Orkdal eller senere Orkland hadde innført eiendomsskatt.

Det ville vært alvorlig for en bedrift som må prise seg stadig lavere for å vinne anbud.

NHO-direktør Tord Lien trivdes med å være i en av de tre kommunene i Sør-Trøndelag som ikke har eiendomsskatt. De to andre er Agdenes og Ørland. Foto: Catharina Morken
Ole Johan Svorkdal ba om at næringslivet fortsatt slipper eiendomsskatt. Meldalsordfører Are Hilstad mener det er mulig å innfri ønsket. Foto: Catharina Morken