Det har blitt vanskelig å rekruttere hoppere de siste årene og et helårsanlegg i Knyken har heller ikke hatt den effekten på rekrutteringen som mange kanskje hadde håpet på. Det er imidlertid liten tvil om at de som faktisk hopper i anlegget i Knyken har en tendens til å bli veldig gode. I fjor stakk orkdalshopperen Espen Jacobsen velfortjent av med idrettsstipendet etter å ha vist stor fremgang i hoppbakken. I år er det enda en orkdalshopper i Jo Rømme Mellingsæter som stikker av med stipendet etter en fjorårssesong med vanvittig progresjon. Begge hopperne har lagt grunnlaget for sin karriere i hoppbakkene i Knyken.

Tok kjempesteg

For hør bare på progresjonen som 17 år gamle Jo Rømme Mellingsæter hadde i fjor. Han startet sesongen i norgescupen i klasse C, men etter et par konkurranser der, ble han flyttet opp i klasse B. Orkdalingen fortsatte storhoppingen og ble mot slutten av sesongen flyttet opp i klasse A. Han takket for tilliten og fikk en 8. plass som bestenotering i klasse A. Det er ikke uvanlig at hoppere går opp i klasser, men å gå opp to klasser og kjempe i toppen hører med til sjeldenhetene. På bakgrunn av dette har Orkdal kommune valgt å gi årets idrettsstipend til Mellingsæter.

- Det er veldig artig å få tildelt dette stipendet. Det kommer nok til å komme godt med, for det går jo en del penger til utstyr og lignende i denne sporten, forteller hopptalentet.

Idrettsstipendet er på 20 000 kroner og deles ut i forbindelse med siste kommunestyremøte før jul, onsdag 20 november.

Gode skussmål

I Mellingssæters søknad får unggutten meget gode skussmål fra sin hovedtrener i trønerhopp, Håvard Lie, som blant annet sier følgende:

«Jo er en ung utøver som har et meget stort potensial til å bli en av verdens beste skihoppere. Han har vist stor framgang spesielt etter at han startet på Heimdal Videregående Skole idrettslinjen. Han viser meget stor treningsvilje og er også en utøver som er viktig for et lag. Å bli en av verdens beste skihoppere tar tid. Jo trenger ennå noen år spesielt på fysisk trening før vi kan forvente at han viser det nivået.»

Klar for eliteklassen

Unggutten er usikker på hvorfor det løsnet så voldsomt sist sesong, men tror det har en sammenheng med flere ting.

- Det er vanskelig å si hva som gjorde at det gikk så bra, men jeg føler jeg klarte å holde riktig fokus gjennom hele sesongen og i tillegg hadde jeg veldig gode treninger, sier Mellingsæter.

Den gode hoppingen gjorde at 17-åringen faktisk er kvalifisert til å hoppe i eliteklassen neste år. Det vil si at han faktisk rykket opp imponerende fire klasser forrige sesong.

- Jeg er kvalifisert for eliteklassen, men tror jeg kommer til å starte sesongen i klasse A og ta det gradvis derifra. Målet mitt for årets sesong er å stabilisere meg i eliteklassen utover i sesongen, sier Mellingsæter.

Tidligere stipendmottakere

2009: Anders Oddli, Erik Selvnes og Håkon Selvnes

2010: Trine Oddli og Tormod Svorkdal

2011: Jon Arnesen og Lars Arne Togstad

2012: Øystein Solligård og Vegard Selvnes

2013: Benjamin Baldwin

2014: Martin Lund

2015: Hanne Husdal

2016: Espen Jacobsen

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255

Her er Jo Rømme Mellingsæter i svevet under et norgescuprenn i fjor. Foto: Arkivfoto