Den nye låta til Aryes heter «No means no», og er rett på sak i forhold til det å bli respektert for sine grenser.

- Vi er tre jenter som liker å være oss selv. Om det så er å kle oss sexy og føle oss bra, samtidig som vi er trivelige og omgjengelige. Innimellom er vi flørtete også, uten at det betyr at vi inviterer til upassende oppførsel. Både vi og andre har opplevd at et nei ikke alltid blir tatt for et nei. Det kan være både gutter og jenter som ikke viser respekt, sier Hanne Rindal Ree, den ene av de tre jentene i den lokale gruppa Aryes.

Sammen med Lise Viktoria Hagen og Ingri Rønning slapp hun den nye låta 27. oktober, og responsen har vært bedre enn noen gang.

Rett på sak

- Vi er kjempefornøyde. Dette er en statement-sang, så vi var spente på hvordan den ville bli mottatt. Vi tar opp et tema som det ikke snakkes så høyt om, men som mange har tanker om. Det er viktig å få det fram i lyset. Vi har jobbet med låta i et halvt år, og tilfeldigvis har det kommet opp mange saker rundt samme tema akkurat nå. Det er helt tilfeldig, men en bra timing for oss, sier Hanne.

- Hvordan kom tanken om denne låta for et halvt år siden?

- Vi har mange meninger, og dette har vært en hjertesak for oss i alle år. Det var noe vi ville ut med. Teksten er rett på sak. Det er en feminist-inspirert sang som handler om voldtekt, men som også generelt er inspirert av ordtaket: «No matter what I wear, no matter where I go, yes means yes and no means no». Det er en hyllest til menneskerettigheten å kunne få være seg selv, sier hun.

- Er det ei strofe i låta du kan trekke fram som illustrerer poenget godt?

- «Game on, we got no shame, dreamer can not be tamed, going down the street tonight, like diamond shining bright». Det handler om at vi kan ha på oss stram buske, høye hæler og rød leppestift, føle oss bra og skinne uten å bry oss om hva andre mener, sier Hanne.

Traff hjertene

Det siste året har jentegruppa gått sine egne veier under navnet Aryes, brukt tida på å bygge opp en katalog med nye låter og samarbeidet med ulike produsenter. De har basen sin hjemme i Trøndelag.

- Denne låta er spilt inn i Malmö, men vi har også vært i London i det siste. Vi reiser litt rundt og jobber med forskjellige prosenter. Nå er det vi selv som bestemmer, så vi kjører på med det vi selv synes er kult, sier hun.

Låta har de tre jentene selv skrevet, slik de har gjort det siste året. Noen låter har de riktignok samarbeidet med andre om, men de har selv kontrollen på hva de ønsker.

- Denne låta traff hjertene til flere enn bare oss, og det er veldig artig, sier Hanne om «No means no».

Får oppmerksomhet

Det siste året har gått med til å bygge opp et nytt navn og gjort seg kjent i inn- og utland.

- Det føler vi virkelig at vi har klart. Det begynner å bli oppmerksomhet rundt oss og navnet både i Norge og utenfor Norge. Det er på tide at det kommer ei jentegruppe fra Norge som tar over verden litt!

- Lever dere av musikken nå?

- Dette året har vært et satsingsår med oppstart av AS, og da kan vi ikke forvente overskudd med en gang. Vi jobber på si, og bruker alt vi tjener på musikken. Til slutt skal vi leve bare av musikken. Vi har en fin progresjon nå, og gleder oss bare til det kommende året, sier Hanne.