Asphjell er nå inne i sin tredje periode som idrettsstyremedlem og han innrømmer at den siste perioden hans har vært tung. De siste ukene har det stormet rundt NIF og det sittende styret etter at restaurant- og barregningene ble offentliggjort på billagsnivå. Der kommer det frem at det har blitt handlet alt fra svindyre viner til dundersalt på butikken på fellesskapets regning. Avsløringene har kommet etter en langvarig åpenhetsdebatt, hvor idrettsstyret lenge ikke ville offentliggjøre regningene.

- Burde vært åpne før

Orkdalingen tror at mye støy kunne vært unngått om styret hadde vedtatt å åpne for innsyn også perioden før 1. juni 2015 den første gangen det ble stemt over. Asphjell var en av styremedlemmene som argumenterte for å åpne for innsyn også i perioden før det sittende styret tok over.

- Jeg tror ikke det har vært hemmelig at jeg har ønsket åpenhet fra starten av. Jeg tror det å være tidlig ute med åpenhet hadde stått seg bedre. Hvis det kommer frem ting som ikke tåler dagens lys, så må kunne stå for det, lære av det og gjøre endringer, sier Asphjell.

Mistet tillit

- Forstår du at grasrota i norsk idrett har svekket tillit til NIF etter denne saken?

- Ja, det er ikke noe rart det. Av det som har blitt presentert her, så har vi ikke noen spesiell unnskyldning for det. Her må vi bare si at dette skal ikke forekomme. Vi er valgt på vegne av grasrota i norsk idrett og da må vi gjøre dette på en måte som skaper tillit og der har vi nå sett at vi har et stykke igjen å nå. Vi må bare beklage det som har skjedd og det er allerede gjennomført tiltak for at dette ikke skal skje på nytt, sier orkdalingen.

Overrasket over omfanget

Asphjell innrømmer at lesingen etter at bar- og restaurantregningene ble lagt frem ikke har vært bra. Han har forståelse for at grasrota i norsk idrett reagerer negativt på det som har kommet frem.

- Det er ikke heldig de tingene som har kommet frem i media og jeg synes det er veldig trist. Jeg må innrømme at jeg er litt overrasket over omfanget. Da tenker jeg på omfanget av alkohol og at det består av halvparten av regningene. Det burde vært begrenset mye mer, sier han.

Til tross for det mener han at noen av utleggene er naturlige selv om de ser voldsomme ut.

- Noe av det som blir trukket frem er spesielle anledninger som OL i London og OL i Sochi. Så det er hvert fjerde år at NIF har slike store gjesteprogram. Da er det middager hver dag med nye grupper med sponsorgjester og lignende. At de regningene er høye overrasker meg ikke for det har ofte en sammenheng med at vi er mange over flere dager, sier Asphjell.

- Dette er ikke hverdagen

Den tidligere visepresidenten mener at det langt fra er hverdagen at NIF ansatte og styremedlemmer reiser rundt og er på fest.

- Jeg håper ikke folk tror at vi reiser rundt og er på fest, for dette er ikke hverdagen. Vi bruker mye av fritiden vår hver dag gjennom hele året både lokalt, regionalt og nasjonalt på idretten, sier Asphjell.

- Hva skal gjøres for å rette opp inntrykket?

- Når dette nå har kommet frem i lyset så er det viktig at vi iverksetter tiltak slik at dette ikke forekommer flere ganger og det begynte vi med allerede fra 2015 da dette idrettsstyret tiltrådte.

- Hadde dere da lagt merke til en ukultur fra tidligere perioder?

- Ukultur og ukultur. Det har kanskje vært litt for lett å få ei ny flaske vin på bordet. Det er det ikke noe tvil om. Derfor har det blitt stilt spørsmål om serveringen skulle begrenses på enkelte tilstelninger. Men så er det spesielle tilfeller som i Sochi når vi prøver å få OL til Norge og vi hadde Norway House og det handler om å invitere IOC-medlemmer for å snakke frem vår søknad. Da blir det litt ekstra, sier Asphjell.

Tror på flere avsløringer

Nå har NIF åpnet for innsyn på fem temaer. Norske medier har søkt om innsyn i ytterligere 12 temaer som NIF nå jobber for å gjøre klart for innsyn. Asphjell vil ikke være overrasket om det kommer nye saker fremover.

Jorodd er en av personene det har blitt bedt om innsyn i.

- Det er 20 personer det har blitt bedt om innsyn i og jeg er en av de 20. Du begynner å spørre deg selv om hva du har sendt inn regning på. Det er mange år tilbake i tid også, men jeg skal nok klare å stå for de billagene som eventuelt står på meg, sier Asphjell.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255