Det var en del av samarbeidsavtalen i flertallsgruppa i Orkdal at kulturhuset skal utvikles på Bårdshaug.

Nå bryter flere partier med dette punktet i avtalen.

For snaut

Det kom tydelig fram under kulturutvalgets møte onsdag denne uka. Da sto On arkitekters rapport om kulturhuset på dagsorden. Rapporten viser hvordan romprogram og funksjoner kan løses på samme område som dagens kulturhus står.

Rapporten skulle i denne omgang tas til orientering, men det ble en lang debatt i kulturutvalget om saken - og det endte med et mer omfattende vedtak enn det rådmannen hadde foreslått.

Rådmannens forslag til vedtak var at kulturutvalget tok rapporten til orientering, men kulturutvalgets leder, Torstein Grønningen, mente dette var for snaut.

- Må ikke koke bort

- Arbeidet som er gjort, er for så vidt bra. Men jeg er redd for at saken vil koke bort om vi bare tar dette til orientering. Jeg er opptatt av at vi skal jobbe videre med kino- og kulturhustankene. Så vi kan ikke stoppe med dette, sa Grønningen som ikke var særlig opptatt av dette med plassering av kulturhuset.

- Jeg er opptatt av innholdet i kulturhuset. Dette (som On har utredet, red.anm.) har basisfunksjonene. Men er det for eksempel aktuelt å samlokalisere kino, kulturhus, kulturskolen, og korpset? Trengs det nye øvingslokaler. Det er mye som må avklares. Får vi ikke plass her (på Bårdshaug), må vi tenke annerledes, sa utvalgslederen.

Videre utredning

Grønningen fremmet dermed et nytt forslag til vedtak om at man skal utrede videre funksjonene i kulturhuset.

- Dette inkluderer involvering av aktuelle brukere/leietakere, lag og organisasjoner. Videre ønskes tillagt saken en oversikt over sammenlignbare prosjekter med investeringer, driftsmodell og kommunale tilskudd for både kulturhus og kinodrift. Eksempler: Ørland, Oppdal, Støren, Stjørdal og Frøya, het det i forslaget fra Torstein Grønningen.

Saken forandret

Torstein Larsen (Pensjonistpartiet) er en del av den styrende flertallsgruppa i Orkdal. Han fortalte i møtet at han i starten av perioden hadde signert en avtale om at kulturhuset skal vurderes utvidet på området det står i dag.

- Men da visste vi ikke hvordan paviljongen ville plasseres og ta seg ut. Den er blitt et smykke for området. Tegningene viser en bygningskropp som vil føre til at paviljongen ikke framstår som i dag. I det foreslåtte formatet er det kulturhus light vi får. Det er ikke det jeg ønsker av et kulturhus.

Ny vurdering

Larsen var tydelig på at han ikke ville la seg binde av samarbeidsavtalen på dette punktet:

- Vi fattet beslutningen om kulturhus på Bårdshaug på galt grunnlag. Saken bør vurderes på nytt, sa Larsen som la til at et kulturhus/kinosenter på Rømme ville vært en berikelse for Orkdal og sentrum.

Han trakk også inn Orkangers rolle som regionsenter i den kommende storkommunen.

- Da blir det flere som skal bruke kulturhuset vårt, og kanskje vil det bli behov for dagens kulturhuslokaler til kontorer.

- Har et alternativ

Arbeiderpartiets Marit Mjøen var inne på mye av det samme i sitt innlegg:

- Det som er nytt, er at Thams-paviljongen er kommet opp. Paviljongen ble lagt dit den ligger for å gjøre den synlig; den skulle komme til sin rett.

Mjøen viste til at det var skissert en mulig utvidelse til tre etasjer i kulturhuset, noe hun mente ville være negativt for paviljongen.

- Vi må tenke oss om før vi bygger ut mot paviljongen. I alle fall nå som vi har fått et alternativ et annet sted, og jeg ser at dette er interessant også i det politiske miljøet, sa Mjøen og viste til Salvesen & Thams planer for et kinosenter på Rømme.

Rett rekkefølge

Mjøens partikollega, Knut Even Wormdal, ønsket ikke å være med på noe vedtak som innebær at man gjorde mer enn å ta saken til orientering.

- Vi må tenke i rett rekkefølge, sa Wormdal og viste til at det er satt ned 49 faggrupper i forbindelse med sammenslåingsprosessen. Deres arbeid vil på sikt få konsekvenser for hvor ulike kommunale funksjoner blir plassert etter 2020.

- Vi må først vite hvor mye plass som kreves i forbindelse med sammenslåinga.

Veldig skeptisk

Marie Richter (Høyre) representerer også flertallsgruppa. I onsdagens møte gikk hun langt i å si at hun så annerledes på saken i dag.

- Vi har et vedtak om å utvikle kulturhuset her, men da visste vi ikke at paviljongen kom. Jeg er veldig skeptisk til å bygge inn den.

Richter signaliserte at hun vurderte å stemme for Torstein Grønningens forslag om videre utredning:

- Da holder vi tanken om kulturhus varm.

Uavhengig av plassering

Torstein Larsen var imidlertid skeptisk til å støtte Grønningens forslag, fordi han fryktet at man derigjennom ville binde seg til en plassering på Bårdshaug.

- Men jeg kan støtte det om man får inn en setning om at utredningen skal være uavhengig av plassering av kulturhuset.

Det hadde ikke Torstein Grønningen noe imot. Det som var viktig for ham, var at kulturhussaken levde videre, og at han ikke ville utelukke noe som helst.

- Det handler om å skaffe bakgrunnsinformasjon som vi trenger uansett. Vi må uansett være villig til å bruke mer penger på kultur enn det vi gjør i dag.

Skal kulturhuset videreutvikles på Bårdshaug, eller skal man legge for eksempel kinoen til Rømme? Foto: Arkivfoto
Torstein Larsen, Marie Richter og Torstein Grønningen stemte for videre kulturhusutredning, mens Ap-representantene Marit Mjøen og Knut Even Wormdal ønsket å avvente rombehov i forbindelse med kommunesammenslåinga. Foto: Catharina Morken
Marie Richter (H) er veldig skeptisk til å bygge inn Thams-paviljongen. Foto: Catharina Morken