Arne Fagerholt

Bor: Råbygda i Orkdal

Jobber med: Kulturleder i Orkdal kommune

Aktuell for: Meldte seg ut av Arbeiderpartiet i protest mot at AP ikke vil støtte SV sitt forslag om midlertidig stans i asylreturer til Afghanistan.

Hvorfor meldte du deg ut av Arbeiderpartiet?

- Jeg har i økende grad sett at asylpolitikken til Arbeiderpartiet ikke stemmer med det synet jeg har på asylpolitikken, og som jeg mener bør være overens med synet til partiet. Det hadde vært bra om Arbeiderpartiet hadde innsett at de var på feil kurs etter valgnederlaget.

Mener du at asylpolitikken var grunnen til valgnederlaget?

- Blant anna. Det er mange som ikke kjenner seg igjen i partiet. Arbeiderpartiet bør stå for et varmere og et mer inkluderende alternativ til den sittende regjeringa.

Er utmeldelsen en følge av en langvarig prosess?

- Ja, jeg har vurdert dette tidligere. Også i forbindelse med konsekvensutredninga av havområda utenfor Lofoten og Vesterålen. Jeg har i økende grad opplevd at jeg er kommet på kollisjonskurs med partiet. Jeg er skuffet over at partiet har gått bort fra de verdiene det bør stå for. Det er mange som føler på den skuffelsen.

Er dette et endelig farvel til partiet du har vært medlem av i 16 år?

- Ja, med mindre asylpolitikken bli endret. Det betyr såpass mye for meg. Jeg tenker globalt og solidarisk, og mener at Arbeiderpartiet må være en motvekt til det Listhaug står for.

- Du sier at du har mistet litt troa på ledelsen i Arbeiderpartiet? Hva mener du med det?

- Det er et grasrotopprør på gang. Det er mange lokallag og enkeltpersoner som er i opprør. Jeg roser dem som fortsetter den prosessen innad i partiet. Det gjelder ikke minst Orkdal Arbeiderparti som har hatt et veldig tydelig standpunkt i denne saken.

- Hvor viktig er denne saken sett i relasjon til andre store politiske saker?

- Min tilnærming til politikk handler mye om menneskesyn og verdier. Jeg mener at politikere utover å fatte beslutninger, skal gå foran med sunne og gode verdier. Solidaritet med folk på flukt er en meget vesentlig del av dette.

Du var Arbeiderpartiets ordførerkandidat en stakket stund: Hva tenker du om det nå?

- Jeg er veldig glad for at det ble som det ble da mitt politiske engasjement er et godt stykke unna kommunepolitikken. Det er ikke sikkert jeg ville greid å vise like stort engasjement i lokale spørsmål. Rent personlig var det også en riktig vurdering av meg.

Du melder deg nå inn i SV. Hvor viktig er det å være medlem av et politisk parti?

- Jeg har aldri hatt tid til å være politisk aktiv. Partimedlemskap for meg er en type støttemedlemskap og et uttrykk for hvor jeg hører hjem politisk. Jeg ser ikke for meg at jeg vil stupe inn i styrer og verv med det første. At jeg valgte SV, er en støtte i asylpolitikken. De har vist den alternative vegen, og jeg beklager at ikke Arbeiderpartiet slo seg sammen med dem. Det ville vært et tydelig signal om hvilken side de står, i stedet for å dilte etter Listhaug.

Hva leser du for tida?

- Kulturrådssøknader. Og det kan være spennende nok det.

Hva gjør du i helga?

- Jeg øver med Kiss me Kate i Kristiansund og reiser hjem på søndag for å være arrangør av Riksteatrets Albert og Anna ved Orkdal kultusene.

Hva ligger hjertet ditt nærmest akkurat nå?

- Jeg er opptatt av dem som kan risikere å bli sendt ut. Jeg synes det er helt brutalt. Jeg kjenner ikke igjen Norge.