Lørdag 11. november er det offisiell åpning av den tradisjonelle Firrijulsjauen på Fannremsgarden.

Kokt og bakt

- Vi har ståket, kokt og bakt lenge for å få alt på plass til i dag, smiler Jon Fredrik Skauge som er i full gang med å koke mølsgraut og eggraut for å ha klart til storinnrykket på gården lørdag 11. november.

Undertegnede får en smakebit av eggraut som ble stående for lenge og ble karamellisert. Det var reneste godteriet.

Reinhekla mat

Jon Fredrik Skauge startet tradisjonen med Firrijulsjau i 2008.

- Det er et klarsignal for at nå starter julesjauen, sier han.

Selv gjør han det på gamlemåten med heimlaga flatbrød, heimkinna smør og egenprodusert rømme.

- Firrijulsjauen er en del av matstellet her på gården i tillegg til at vi åpner julebutikken.

Vi får også en smakebit av flatbrødet som er bakt av mjølk fra gården og urkornmjøl.

- Dette er eksklusiv vare, sier jeg.

- Nei ikke eksklusivt, men heller reinhekla, fastslår Skauge som forteller om en sterk grauttradisjon i dalføret både når det gjelder graut til middagsmat og som pålegg eller dessert.

Eggrauten for eksempel kan godt spises med rød saus eller på vafler.

Dagens Næringsliv

Fram til jul er gården åpen fra tirsdag til lørdag.

- Det er ei kjempestrevsom tid, men kjempeartig tid også, fastslår bonden sjøl som siste året har hatt stor oppmerksomhet fra magasinet D2 i avisa Dagens Næringsliv.

Denne uka har journalistene og fotografene også vært på gården for å lage reportasjer om trønderske mattradisjoner før jul, og da er bonden Jon Fredrik Skauge på Fannrem god å finne.

Butikken Reinhekla bugner av reinhekla julevarer. Foto: Fredrik Aas Stenvik
Reinhekla på Fannremsgarden Foto: Fredrik Aas Stenvik