Når Linn Silje Hembre åpner Meldal kirke søndag kveld, åpner hun for sin femte veldedighetskonsert. Det innebærer vel 500.000 til gode formål.

Høsten 2013 mente Linn Silje og mamma Lise Albrechtsen at når det var så veldig mørkt utendørs, så var det behov for musikalske opplevelser, også i november. I desember kommer nemlig alle julekonsertene på rekke og rad.

Gjøre ting bedre for andre

Derfor bestemte mor og datter seg for å arrangere sin egen konsert. De kalte den like godt «Lys i mørketida», der pengene første året gikk til Barn 4, barnekreftavdelinga ved St. Olavs hospital.

Dermed var et vakkert musikkeventyr i gang. Et eventyr som er preget av vakker sang, musikere som spiller gratis for formålet og ikke minst ei hjertevarm mor og datter som femte år på rad viser at de bryr seg.

- Vi har arbeidet vårt og lønna vår. Følelsen av å gjøre noe for at ting skal bli bedre for andre, kan ikke beskrives, sier Linn Silje Hembre som til daglig driver egen frisørsalong på Svorkmo.

Mental helse og Hverdagshjelpen

Årets konsert er søndag 12. november i Meldal kirke og søndag 19. november i Orkdal kirke. I år er pengene fra konserten øremerket Orkdal Røde Kors og Meldal Røde Kors sitt arbeid med unge mennesker som sliter mentalt, samt Hverdagshjelpen ved St. Olavs hospital der frivillige hjelper til i hverdagen når familier rammes av kreft.

- Hverdagshjelpen, som skal testes ut i Orkdal neste år, er å bistå familier som er rammet av kreft, og der det kan være vanskelig å få det til å fungere i hverdagen, blant annet med leksehjelp og fritidsaktiviteter.

Gi det lille ekstra

Linn Silje Hembre avdekker et sterkt engasjement for mennesker som trenger hjelp og støtte fra andre. Det gjelder ikke minst unge mennesker som sliter psykisk. Omsorgen for andre mennesker er også det gode med det å være frisør.

- Denne jobben er kjempeherlig. Når folk kommer hit, og føler seg litt slitne og rufsete, så er det godt å kunne pleie og dandere og få ryggen rak igjen. Det å kunne gjøre dagen litt bedre for noen, gir så mye glede i hverdagen, sier Linn Silje som har et sterkt omsorgsgen for kundene sine.

Mobbet på barneskolen

Når hun ved årets konsert gir pengene til Røde Kors og spesielt til unge mennesker som sliter psykisk, så stikker det likevel dypere enn en dårlig hårdag. Hun tenker mye på alle de unge menneskene som sliter, og vet at det er mange psykiske lidelser blant unge.

- Ingenting som er normalt når det gjelder kropp og utseende, er godt nok lenger. Se bare på de idealmenneskene vi skal se opp til, sier hun og er personlig glad for at hun er blitt 31 år og ferdig med fokuset på slankekurer og jakten etter å se mest mulig slank ut.

Da hun gikk på barneskolen, ble også hun mobbet for å være tykk eller kraftig.

- Når jeg ser på bilder av meg fra den tida, så var jeg ikke tykk i det hele tatt. Unger i tidlig alder legger grunnlaget for hvordan du vil føle deg, og hvilket selvbilde du får, sier hun.

God nok

Men hun ser at dagens ungdom har det mye verre.

- Tenk på alle nett-trolla som skriver og mener ting om folk. Dette må vi slutte med, sier hun og viser til alle ungdommene som gruer seg for å gå på skolen.

Selv er hun helt sikker på at hun ikke hadde vært den samme om hun hadde vært 40 kilo.

- Etter utallige slankekurer i ti år, er jeg fornøyd med meg selv slik jeg er. Jeg er god nok. Jeg er glad for at jeg og de rundt meg, er friske. Nøkkelen for meg er å gå turer fordi det er godt for helsa, for at ryggen skal holde ut jobben og fordi det gir overskudd.

Da kjenner hun seg ekstra blid og fornøyd.

Rollemodeller

Som forelder kjenner hun et stort ansvar.

- Foreldre må ta tak. Vi former ungene våre, og må være gode rollemodeller for dem.

Hun mener blant annet at vi må bli flinkere til å gi kompliment som ikke bare går på utseende og klær, men heller på egenskaper og menneskelige kvaliteter som blant annet omsorgsevne.

Hvis hun noen gang skulle være nødt til å omskolere seg, vil det bli innenfor arbeid med ungdom og psykisk helse.

Må se framover

Hva er det så som har gjort denne unge kvinna så sterk og bevisst på å stille opp for andre? Kan det ha noe med oppvekst å gjøre?

Da hun var åtte år gammel, ble foreldrene skilt. Linn Silje ble boende hos pappa Jo, mens lillebror Are på to år bodde sammen med mamma Lise. I dag har hun og Are et sterkt søskenforhold, og hun har også et godt forhold til begge foreldrene. Så møttes Are og Linn Silje så ofte de kunne under oppveksten.

- Ting har skjedd. Gjort er gjort. Vi må bare se framover, slår hun fast.

Samlivsbruddet

Og det er nettopp det hun har gjort. Da hun selv kom til et samlivsbrudd, var fokuset rettet mot sønnen Patrik. Selv om hun flyttet fra Løkken til Orkanger, kjører hun hver dag sønnen til skolen på Løkken hvor han har kameratene sine, pappaen sin og besteforeldrene sine.

- For meg er det veldig viktig at foreldrene har delt foreldrerett så fremt det er mulig. Å være skilsmissebarn handler om hvordan foreldrene gjør ting. Jeg kunne ikke drømt om å kjempe for å ha Patrik 80 %.

At hun selv er skilsmissebarn, gjorde at samlivsbruddet satt langt inne, og som par prøvde de lenge å holde sammen.

- Jeg ville ikke at barnet mitt skulle oppleve det samme som meg. Men når du ser at du ikke får det til å fungere som en familie under samme tak, er ofte samlivsbrudd eneste løsning.

To år etter samlivsbruddet, er hun og pappaen til Patrik gode venner.

- Så får eventuelt nye mennesker som kommer inn i livene våre, være med og berike livet til Patrik.

Scenenerver

Slike refleksjoner gjør henne til den hun er. Følsom, omsorgsfull, varm, full av liv og samtidig sterk og bratt i ryggen.

Varm nok og sterk nok til at hun etter hvert har greid å trosse scenenerver og kunne synge uten skjelving i stemmen.

- Tidligere var jeg bokstavelig talt «pessredd» før jeg skulle synge. Da jeg et år skulle synge i et bryllup på nyttårsaften, gikk jeg og gruet meg fra februar samme året.

Runder halv million?

Nå har hun ingen grunn til å være redd lenger. Bare fryktelig spent på om det kommer folk på konserten denne søndagen i Meldal kirke og neste søndag i Orkdal kirke. Linn Silje, mamma Lise, og det solide orkesteret skal i alle fall yte sitt. Og kanskje dukker også lillebror Are, lillesøster Martine og andre gjester opp også.

Til slutt er det publikum som avgjør om Lys i mørketida runder en halv million for å hjelpe mennesker som ikke ser like mange lyspunkt i hverdagen.

Linn Silje Hembre ønsker å utgjøre en forskjell for andre, og gjør det med å spre sang, lys, håp og penger gjennom sine årlige konserter. Foto: Silje Løseth