Skaun samfunnshus skulle lørdag kveld arrangere privat fest. Invitasjonen var tidligere sendt ut på en lukket Facebook-gruppe, som har cirka 800 medlemmer. DJ var innleid og noen vakter (kjentfolk av arrangøren) var hyret.

Bakgrunnen for privat fest er at samfunnshuset, der Torunn Jacobsen er styreleder, ikke lenger får arrangere offentlige fester. Årsaken er at de siste ungdomsfestene der oppe har vært preget av slagsmål og flere voldshendelser. Politiet mener hovedsakelig vaktholdet er for dårlig.

- Vi har hatt flere møter med Torunn om dette. Mailer har gått mellom oss, og hun har fått et langt brev om hvorfor vi krever skjerpet vakthold på offentlige fester i Skaun samfunnshus, forteller Randi Fagerholt, fungerende lensmann i Skaun.

Samfunnshuset ved Jacobsen søkte politiet om å få arrangere offentlig fest 11. november. Det fikk hun avslag på. Kravene var ikke innfridd.

Til tross for dette velger altså samfunnshuset å "sno seg unna" politiets krav gjennom å arrangere en privat fest, eller et såkalt lukket lag.

- Det er synd for samfunnshuset at de har en frontfigur som går fram på denne måten. Vi (politiet) har hele tida vært på tilbudssida, i håp om at de skal få arrangere fester. Men da må kravene våre innfris, sier Fagerholt.

Klokka 20 lørdag kveld var politiet i kontakt med Jacobsen. Her fikk hun pålegg om å avlyse festen.

- En invitasjon basert på ei Facebook-gruppe på denne måten, går ikke inn under regelverket om privat arrangement. Vi fikk støtte av operasjonssentralen i Trøndelag politidistrikt om å avlyse festen. Og Jacobsen fikk beskjed om at hun ville bli anmeldt dersom hun ikke fulgte pålegget, forteller Fagerholt.

På Facebook-siden, der de "inviterte gjestene" befant seg, gikk det ut melding i tida rundt feststart om at festen var avlyst, til stor irritasjon fra de påmeldte (irritert på politiet). Samtidig uttaler Jacobsen på den samme sida at politiet driver forskjellsbehandling av Skaun samfunnshus som festarrangør.

- Akkurat nå er det skjerpet krav til Skaun samfunnshus, basert på historikken til festplassen, og det vet Jacobsen. Når det gjelder definisjonen av et lukket lag, driver vi ikke forskjellsbehandling. Dette er likt for alle, sier lensmannen.

- Hun truer også på Facebook-sida med å klage og at avlysninga kan bli "advokatmat"?

- Det må hun bare gjøre. Vi kjører denne linja til alle, svarer Fagerholt, som både er overrasket og oppgitt over at samfunnshuset velger å arrangere fest til tross for alle advarslene politiet har gitt dem.

- Mener du arrangøren setter ungdommenes helse i fare, i frykt for nye voldshendelser, ved å prøve og omgå regelverket?

- Ja, jeg gjør det. Og det gjør det jo heller ikke enklere for dem i framtida å få arrangert fester, sier hun.

- Vil Jacobsen få en reaksjon fra politiet?

- Nei, ikke annet enn at vi ikke innvilger festsøknader dersom kravene våre ikke innfris, sier Fagerholt.

ST har forsøkt å komme i kontakt med Torunn Jacobsen både fredag kveld (før festen) og søndag formiddag (etter festavlysninga), uten å ha lykkes.