- Det vil bli sendt klage på avslag på avvikling av arrangementet og saksbehandling i forkant av dette avslaget.

Det skriver Torunn Jacobsen, styreleder i Skaun samfunnshus, i en epost til avisa Sør-Trøndelag på mandag.

Skaun samfunnshus skulle lørdag kveld arrangere privat fest. Invitasjonen var tidligere sendt ut på en lukket Facebook-gruppe, som har cirka 800 medlemmer. DJ var innleid og noen vakter (kjentfolk av arrangøren) var hyret.

Avslag på festsøknader

Bakgrunnen for at det inviteres til privat fest er at samfunnshuset ikke lenger får arrangere offentlige fester. Årsaken er at de siste ungdomsfestene der oppe har vært preget av slagsmål og flere voldshendelser. Politiet mener hovedsakelig vaktholdet er for dårlig.

- Vi har hatt flere møter med Jacobsen om dette. Mailer har gått mellom oss, og hun har fått et langt brev om hvorfor vi krever skjerpet vakthold på offentlige fester i Skaun samfunnshus, forteller Randi Fagerholt, fungerende lensmann i Skaun.

Samfunnshuset søkte politiet om å få arrangere offentlig fest 11. november. Det fikk hun avslag på. Kravene var ikke innfridd.

Fra to til seks proffe vakter

- Hvilke skjerpede krav stiller politiet til arrangøren i Skaun?

- Det er at antall profesjonelle (betalte vektere) vakter skal økes fra to til seks. Den generelle vaktstyrken av frivillige ordensvakter (foreldre, venner, kjente) skal styrkes, samt at organiseringa av vaktholdet må bedres, svarer lensmannen.

Flere betalte vakter vil selvsagt øke kostnadene til samfunnshuset vesentlig. Og det siste kravet omhandler blant annet at bilene skal vekk fra inngangsdøra, slik at det ikke blir en fest også rett utenfor lokalet.

- Vi har gitt dem råd og veiledning om dette, forklarer Fagerholt.

Sikkerhet først

Til tross for dette velger altså samfunnshuset å «sno seg unna» politiets krav gjennom å arrangere en privat fest, eller et såkalt lukket lag.

- Det er synd for samfunnshuset at de har en frontfigur som går fram på denne måten. Vi (politiet) har hele tida vært på tilbudssida, i håp om at de skal få arrangere fester. Men da må kravene våre innfris, sier Fagerholt.

Med andre ord: Politiet har slett ikke noen intensjon om at det ikke skal arrangeres fester, men fokuset er på festdeltakernes sikkerhet.

Pålegg om avlysning

Klokka 20 lørdag kveld var politiet i kontakt med Jacobsen. Her fikk hun pålegg om å avlyse festen.

- En invitasjon basert på ei Facebook-gruppe på denne måten, går ikke inn under regelverket om privat arrangement. Vi fikk støtte av operasjonssentralen i Trøndelag politidistrikt om å avlyse festen. Og Jacobsen fikk beskjed om at hun ville bli anmeldt dersom hun ikke fulgte pålegget, forteller Fagerholt.

På Facebook-siden, der de «inviterte gjestene» befant seg, gikk det ut melding i tida rundt feststart om at festen var avlyst, til stor irritasjon fra de påmeldte (irritert på politiet). Samtidig uttalte Jacobsen på den samme sida at politiet driver forskjellsbehandling av Skaun samfunnshus som festarrangør.

- Akkurat nå er det skjerpet krav til Skaun samfunnshus, basert på historikken til festplassen, og det vet Jacobsen. Når det gjelder definisjonen av et lukket lag, driver vi ikke forskjellsbehandling. Dette er likt for alle, sier lensmannen.

Oppgitt

- Jacobsen truet også på Facebook-sida med å klage og at avlysninga kan bli «advokatmat»?

- Det må hun bare gjøre. Vi kjører denne linja til alle, svarer Fagerholt, som både er overrasket og oppgitt over at samfunnshuset velger å arrangere fest til tross for alle advarslene politiet har gitt dem.

- Mener du arrangøren setter ungdommenes helse i fare, i frykt for nye voldshendelser, ved å prøve og omgå regelverket?

- Ja, jeg gjør det. Og det gjør det jo heller ikke enklere for dem i framtida å få arrangert fester, sier hun.

- Vil Jacobsen få en reaksjon fra politiet?

- Nei, ikke annet enn at vi ikke innvilger festsøknader dersom kravene våre ikke innfris, sier Fagerholt.

Vil ikke svare

ST har vært i kontakt med Jacobsen. Vi har bedt henne svare på følgende spørsmål:

* Hva mener styret om politiets håndtering av saken?

* Tar dere i styret selvkritikk på at dere inviterer til privat fest når dere får avslag på søknad om offentlig fest?

* Hvorfor innfrir ikke dere politiets krav med tanke på offentlig fest?

* Hvorfor mener du at Skaun samfunnshus som arrangør forskjellsbehandles av politiet?

* Forstår du at politiet er bekymret for festdeltakernes sikkerhet (bra nok vakthold)?

* Hvis ja: hvorfor velger dere da å invitere til privat fest – uten skikkelig vakthold?

* Mener du at dere skal engasjere advokat etter det som skjedde i går? I så fall hvorfor?

* Mener du at en privat facebook-invitasjon til 800 medlemmer er et lukket lag på lik linje med en 50-årsdag i samfunnshuset?

* Hva skjer videre nå? Er det slutt med både offentlige og private fester i Skaun?

Uttalelse fra styret

- Jeg ønsker ikke å svare på spørsmålene, sier styrelederen og henviser til denne uttalelsen fra styret i Skaun samfunnshus:

«Det vil bli sendt klage på avslag på avvikling av arrangement 11.11.2017 og saksbehandling i forkant av dette avslaget. Ellers foreslås det at avisa ber politiet om å konkretisere hva de legger i «historikken til Skaun samfunnshus». Slik styret for samfunnshuset ser det, har det over flere år vært avholdt en lang rekke med fine ungdomsfester. Så oppstår det en gjeng i Trondheim som møter opp på to fester for å lage bråk. Politiet vil ikke frigi navna på disse, slik at de kan bli avvist om de møter på fest igjen. Slik oppfatter styret i Skaun samfunnshus at saken står nå.»

Randi Fagerholt, fungerende lensmann i Skaun