Det ble konstatert for høye verdier av radon i Grefstad barnehage i Meldal etter at den var tatt i bruk. Nå er det gjort tiltak, og ny måling pågår gjennom vinteren.

Nye Grefstad barnehage ble tatt i bruk høsten 2016, etter at bygginga hadde pågått i ett år. I november 2016 ble det satt i gang radonmålinger i barnehagen, og disse pågikk fram til februar i år. Resultatet viste at barnehagen lå over gjeldende tiltaksgrenser, og det ble derfor satt i gang ekstra tiltak i sommer.

Byggteknisk forskrift sier at «bygning beregnet for varig opphold skal ha radonsperre mot grunnen».

Etter forskriften

Ben Baldwin, avdelingsingeniør drift i Meldal kommune, bekrefter at forskriften naturligvis er fulgt for Grefstad barnehage. Det ble lagt radonduk under bygginga. Men dette er ikke alltid en god nok løsning.

- Det er ingen garanti bare med radonduk. Det går ikke an å sikre seg helt, på grunn av at rørgjennomføringer gjør at man må punktere duken. Da er det en fare for lekkasje av radon, sier Baldwin.

Kommunestyret i Meldal får onsdag framlagt sluttregnskapet for nye Grefstad barnehage, og det er i sakspapirene til dette møtet at det går fram at det har vært utfordringer med radon i barnehagen. Radon er en giftgass som dannes naturlig når stoffet uran brytes ned, og som er forbundet med fare for lungekreft.

Monterte radonsug

Da verdiene var for høye etter målingene som ble avsluttet i februar i år, ble det prøvd med målinger som viser effekt av balansert ventilasjon. Verdiene var likevel for høye, og det ble derfor i juni i år montert radonsug i allerede etablerte brønner.

- Det neste punktet i forskriften sier at det skal tilrettelegges for egnet tiltak i byggegrunn, som kan aktiveres når radonkonsentrasjonen i inneluft overstiger 100 becquerel. Dette er ei dobbel sikring, som skal gjøre at man har et ekstra alternativ hvis radonduk ikke er tilfredsstillende, sier Baldwin.

Det er nettopp dette ekstra alternativet som er tatt i bruk i barnehagen, da radonduken ikke har gjort nytten som den skal.

- Vi la ventilasjon i grunnen under hele bygget i forbindelse med bygginga, med tanke på å ha et alternativ hvis det ble lekkasjer i duken. Der har vi nå satt på to spesielle vifter, sier Baldwin.

- Litt overrasket

- Er dette en rutinesak for dere?

- Vi ble litt overrasket, vi hadde jo trodd at radonduken var god nok. Men heldigvis hadde vi ei reserveløsning, og det skal man jo også ha, sier han.

Nye målinger etter at radonsug ble satt i gang i sommer, viser at verdiene nå er lavere enn tiltaksgrensen. Det gjøres nå langtidsmålinger gjennom vinteren for å bekrefte disse verdiene. Resultatet foreligger i januar 2018.

- Er det trygt å bruke bygget nå?

- Ja, det er ikke noe å bekymre seg for, sier Baldwin.

Det er to tiltaksgrenser for radon. Er konsentrasjonen over 100, skal man prøve tiltak. Er den over 200, er man helt nødt til å iverksette tiltak. Det siste resultatet fra Grefstad, viser at man er kommet under 100 nå med radonsug i funksjon.