Det startet så sterkt at jeg var redd det ville bli vanskelig å følge opp utover konserten.

Presis klokka 19 søndag kveld startet Linn Silje Hembres konsert i Meldal kirke. Terje Skjetne bak slagverket skapte en forventningsfull stemning da han «slo» i gang Du måste finnas. Fra galleriet kom Linn Silje Hembres stemme inn, og formidlet denne sterke teksten fra musikalen Kristina från Duvemåla på en måte som gikk rett inn i ryggmargen.

Are som overraskelse

Så kom det som var kveldens store overraskelse for dem som ikke hadde fått med seg antydningene på sosiale medier. Linn Silje Hembres bror, Are, som aldri har deltatt på disse førjulskonsertene, inntok podiet mens pianist Randi Hagen slo an de første akkordene på det som er blitt en slags «nasjonalsang» for meldalingene - I skyggen tå et tårn.

I den grad en sang kan være identitetsskapende, er det nettopp det I skyggen tå et tårn er, fordi den forteller så mye om slit, arbeid, livsglede, det å gå videre - men aldri glemme hvor man kom fra. Derfor var det vanskelig å tenke seg at det kunne bli en stigning i konserten i meldalskirka.

Musikk som betyr noe

Men det ble det. Med Linn Silje selv i spissen - omgitt av mamma, bror, søster og musikalske venner - ble det en konsert med et variert repertoar som passet godt til konserttittelen Lys imot mørketida.

Gode sanger er veldig stemningsforsterkende, og Hembre og hennes venner leverte låt etter låt som betyr noe for folk; låter som setter ord på sorg, kjærlighet, håp - og som i tekst og melodi framstår som et lys i ei tid som oppleves tung og mørk for mange. Eg ser (Bjørn Eidsvåg), Vi vandrar saman (Olav Stedje), Alt eg såg (Sigvart Dagsland) er eksempler på det.

Duett med mor og sønn

I tillegg fikk vi høre perler som Nordnorsk julesalme, Tir n'a Noir, og et av konserten største høydepunkter, The Prayer framført av mor og sønn, Lise og Are. En så sterk og vakker duett med mor og sønn er det ikke ofte man får oppleve. Veldig artig var det også å få høre yngstejenta Martine framføre Sondre Justads fine Riv i hjertet, som har den knallsterke åpningslinja Hvis æ visste at æ sku dø snart - hadde æ da vært fornøyd me måten æ lev på.

Av andre høydepunkter nevner vi Linn Siljes herlige versjon av Me and Bobby McGee, Are Hembre på O, helga natt og ikke minst Deilig er Jorden. Under sistnevnte, som var konsertens siste nummer, var undertegnede så beveget at det var vanskelig å synge med på sisteverset.

Glemmes må for all del ikke orkesteret, bestående av Randi Hagen (tangenter), Morten Brattås (gitar), Terje Skjetne (trommer) og Jon Olav Sørli (bass). De akkompagnerte sangerne på forbilledlig vis, og skapte til tider en magisk stemning, ikke minst Skjetne på åpningsnummeret og Hagen da hun satte seg bak kirkeorgelet på avslutningsnummeret Deilig er Jorden.

En artist som vil noe

Førjulskonserter er blitt storindustri. Artister vet at om det er én gang i året at folk går i kirka eller kulturhuset for å få litt musikalsk og åndelig påfyll, er det nettopp i ukene før vår store høytid.

Linn Silje Hembre arrangerer denne høstkonserten for femte år på rad, men inntektene har aldri gått i egen lomme. Hvert år har hun gitt overskuddet til gode formål.

For ikke nok med at Linn Silje Hembre sprer lys i ei mørk tid for dem som møter opp i kirka. Hun bidrar også til å gjøre livet litt lettere for mennesker hun kanskje aldri har møtt - men som hun vet vil få det litt lettere, takket være kronene som folk betaler i inngangspenger på konsertene hennes.

I år er det Røde kors og Hverdagshjelpen (i regi Kreftforeningen) som får nyte godt av Hembres raushet.

Dama i speilet

Linn Silje forklarte hvorfor hun velger å gjøre det slik da hun introduserte sin versjon av Man in the Mirror - Dama i speilet:

- Hvis du vil gjøre verden til et bedre sted, så må du faktisk begynne med deg selv. Jeg vil gjøre en forskjell.

Takket være gode sponsorer kan Hembre gi bort så å si alle pengene til de ovennevnte organisasjonene. Etter denne høstens to konserter regner hun med å ha gitt bort over en halv million kroner!

For det er enda en mulighet til å få med seg Hembres «lysspredning». Førstkommende søndag skal de samme artistene og det samme repertoaret fylle Orkdal kirke, og der er det fortsatt ledige billetter.

På vei ut av kirka møtte vi flere som skulle på orkdalskonserten også. Bedre attest kan man ikke få etter en konsert.

Catharina Morken