Årsaken er fare for smitte av hjortesykdommen CWO, eller skrantesjuke (se faktaboks) som den kalles. I Trøndelag er det påvist skrantesjuke på to elg  i Selbu og én elg i Lierne.

Hjortejakta pågår fram til jul. Og for å fylle kvoten, tar enkelte jegere «snarveier»: De legger ut rundballer eller saltsteiner. Dette lokker dyrene til å komme fram fra skogen, og de blir et enkelt bytte.

- Det er forbudt. Det er en egen forskrift som regulerer dette, og forbudet gjelder for hele landet, sier Gunnar Hynne i Mattilsynet.

Smitterisiko

I Nordfjella-sonen og i Selbu-sonen er det i tillegg forbudt å legge ut saltsteiner i utmark til husdyr. Forbudet skal hindre ansamlinger av dyr. Ansamling gir økt risiko for smittespredning.

Skrantesjuke kan smitte gjennom direkte kontakt mellom syke og friske hjortedyr, eller indirekte ved at dyr kommer i kontakt med smittestoffet i miljøet. Smittestoffet er blant annet påvist i spytt, urin og avføring fra dyr som er smitta.

Med andre ord: Dersom en syk gjort spiser av en rundballe, kan den smitte en frisk hjort som spiser av samme rundballe.

Destruert

Rådene fra Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet gjør at det inntas en aktiv føre var-holdning knyttet til kjøtt fra dyr som tester positivt. For å være på den sikre siden, så vil kjøtt fra dyr som tester positivt likevel ikke gå inn i matkjeden.

Jegere som får positive prøveresultater blir kontaktet av Mattilsynet, slik at kjøtt og slakteavfall blir destruert. Mattilsynet og Miljødirektoratet vil sterkt oppfordre jegere og jaktlag til å bidra i kartleggingen av sykdommen.

Jegere som observerer et dødt, skadet, sykt eller generelt svekket dyr, skal så snart som mulig melde fra. For elg, hjort og rådyr skal kommunen varsles, gjelder det villrein skal jeger melde fra til Statens naturoppsyn (SNO).

Fakta om skrantesjuke:

* Er en prionsykdom (en type proteiner som ikke brytes ned i kroppen) hos hjortedyr som hjort, elg, rådyr og rein.

* Er en prionsykdom (en type proteiner som ikke brytes ned i kroppen) hos hjortedyr som hjort, elg, rådyr og rein. Er alltid dødelig.

* Ble første gang påvist i Colorado i USA i 1967. I Norge var det første tilfellet i mars 2016 på ei villreinsimle i Nordfjella villreinområde.

* Sykdommen har tidligere bare forekommet i USA, Canada og Sør-Korea.

* Symptomene er vekttap, endret oppførsel, sikling, ukordinerte bevegelser, hodeskjelvinger, at dyret drikker og urinerer mye, skjæring av tenner,senket hode og tydelige nervologiske symptomer.

* Symptomer kommer til syne to år etter at dyret er smittet.

* For å være på den sikre siden, vil kjøtt fra dyr som tester positivt ikke gå inn i matkjeden.

* Kan smitte gjennom direkte kontakt mellom syke og friske hjortedyr, eller indirekte ved at dyr kommer i kontakt med smittestoffet i miljøet.

* Smittestoffet er blant annet påvist i spytt, urin og avføring fra dyr som er smitta.

* Jegere som observerer et dødt, skadet, sykt eller generelt svekket dyr, skal så snart som mulig melde fra.

* Har svært liten risiko for å smitte mennesker.

* Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) har bestemt at 2200 villrein i Nordfjella, som ligger i Buskerud, Sogn og Fjordane og Hordaland, må bøte med livet i et forsøk på å stanse skrantesyken. Dette tilsvarer 10 prosent av den norske villreinstammen.