Asgeir Handberg (23) startet som fisker for ett år siden, for å komme seg ut av NAV-systemet. Nå har han også kjøpt kai både for egen og andres fiskebåter.

- Det er ei betongkai med hus oppå, hvor det både er garasje, kjøkken og oppholdsrom. Vi sliter med båtplasser her til yrkesbåter, så da kjøpte jeg meg ei kai. Der har jeg både båtplass, oppbevaring og mulighet for reparasjon i samme slengen, sier Handberg.

Han driver firmaet Handberg Fisk & Fangst AS sammen med broren Vegard Handberg. De driver med krabbefiske i sesongen, og har torskekvote samt fiske av sei, makrell og hyse eller i året.

Pågangsmot

Mange lot seg imponere av pågangsmotet til Handberg da ST skrev om ham i sommer. Gutten fra Mølnbukt i Agdenes fortalte da om kjøpet av fiskebåten Lorine (oppkalt etter oldemor), som han foretok for å unngå å gå sykemeldt etter kraftig allergi som bilmekaniker.

- Vi begynner å få et miljø her nå. Det blir flere fiskebåter, og én til har fått plass på kaia mi. Kaia er på 100 kvadrat, og har plass til tre båter, sier han.

Betongkaia, som han har fått hentet nå før vinteren setter inn, er midlertidig plassert ved Selva bygg i Selva.

- Jeg har en søknad inne hos kommunen om å få ankre den opp på kommunal grunn, mellom Selva bygg og Elpro, sier han.

Tungvint uten kai

Han sier situasjonen har vært tungvint til nå, når han har vært uten fast båtplass.

- Vi har hatt båten i snart ett år, og er avhengig av fast plass. Det samme gjelder kran, som vi er avhengig av å ha på land. Dette har vi fått satt opp på den gamle kommunekaia som Elpro har kjøpt, sier Handberg.

Livet som fisker har vært bra dette året, og det gir mersmak.

- Jeg kommer til å fortsette, ja. Nå er vi ferdige med krabbesesongen, som var helt grei i år, og er i gang med garn. Det er litt dårlig vær nå, så vi har fisket om natta, sier Handberg.

Kommunal støtte

Betongkaia kostet 190 000 kroner, og Handberg har søkt Agdenes kommune om støtte fra næringsfondet som en del av finansieringa. Søknaden ble behandlet i hovedutvalg næring og drift mandag, som valgte å støtte Handberg Fisk & Fangst med 75 000 kroner.

I sakspapirene ble det argumenter for å gi støtte, med bakgrunn i at antall sjarkfiskere er i tilbakegang, samt at søkeren er ung, nyetablert og trenger tilførsel av kapital. Det nevnes også at etableringen vil få positiv betydning for lokalsamfunnet.

- Det betyr alt å få kommunal støtte. Dette går til kai, med kaiplass også til andre fiskere enn oss selv. Kommunen er flink til å støtte opp om næringsliv, og uten kai kan vi jo ikke ha båt, sier Handberg.

Både båten og den nyinnkjøpte kaia med rødt hus på (til høyre) ligger midlertidig lagret ved Selva bygg. Foto: Privat
Livet som fisker har gitt mersmak for Asgeir Handberg. Foto: Privat