Hemne videregående har tirsdag og onsdag denne uka gjennomført sin tredje innovasjonscamp. Campen, som er en del av faget samfunnsfag, skal pirre elevene til å komme med kreative ideer innenfor et gitt fagområde. I dette tilfellet handlet det om hvordan vi skal få flere til å gå eller sykle til og fra skole eller andre aktiviteter.

— En fantastisk gjeng med masse flotte ideer. De har synliggjort at enkle tiltak kan løfte standarden i sentrum betraktelig. Nye Heim kommune går ei lys framtid i møte, er juryleder Erik Snekviks dom.

Øvrige som satt i juryen var Solrun Stølan, Malin Sæther og Svein Ustad.

T-bane i sentrum

— Sentrumsutvikling er noe jeg ikke har tenkt så mye på, men da vi fikk dette som oppgave, måtte vi sette oss ned og komme opp med noen ideer, sier Sivert Aune Opsal i 2BT (byggteknikk).

Han skal bli snekker, og vil gjerne bli boende i Hemne.

— Da er det greit at vi har fokus både på trivsel og trafikksikkerhet, sier han.

Utfordringa elevene fikk bryne seg på med gruppearbeid hele tirsdagen – kvelden inkludert, var uten økonomiske og gjennomførbare rammer. Det vil si at fantasien mer eller mindre kunne løpe løpsk.

Opsals gruppe tok ned akkurat den ballen, og lanserte en T-baneløsning for Kyrksæterøra sentrum og tilstøtende boligfelt. Blant annet. Sprekt!

Lysregulering ved Esso?

— Men flere av ideene som har kommet fram i løpet av disse to dagene kan lett gjennomføres, sier Sivert Aune Opsal.

Ni grupper presenterte sine forslag for juryen før onsdagens avslutning. Tre vinnere – selv om alle egentlig var vinnere – ble ropt opp under sluttmarkeringa i Kulør'n. De fikk hver sitt gavekort på 1500 kroner for det de kom opp med innenfor kategoriene mest innovative forslag, beste presentasjon og beste helhetlige presentasjon.

Her fikk vi høre at lysregulering er et aktuelt tiltak i området Esso, Hemne videregående/Hemnehallen og Sodin skole. En hyperaktuell problemstilling som mange har diskutert vel og lenge i flere år. På samme måte som en gang- og sykkelsti fra Best-stasjonen til Skogrand boligfelt.

God innsikt

Utsmykking av Elvegata – ei av flere hovedferdselsårer til/fra både Sodin og HVS, med både skulpturer og sprek belysning, var et annet tema som ble fremmet.

Og hva med lånesykler for å erstatte bilen, fotgjengerovergang i Lankanbakken («Sagmelen») og en egen app med registrering av aktivitet?

Forslagene var mange.

— Elevene har tatt oppgaven seriøst, og har vist god innsikt innenfor et tema som nok var noe smalere i år enn tidligere, sier Erik Snekvik.

Bekreftelser

Kommuneplanlegger Malin Sæther, som altså satt i juryen, synes det har vært en lærerikt prosess.

— Det har kommet masse gode innspill, og mange vil jeg ta med i det videre i arbeidet med sentrumsprosjektet. Det er også viktig at vi er lydhøre overfor ungdommen, sier Sæther.

Hun synes også det er greit å få slike bekreftelser som det som kom fram under innovasjonscampen.

— Ja, mye av det som kom fram er bekreftelser på de utfordringene vi vet vi står overfor, og vi ser at det er enkle grep som skal til for å få gjort mye. Vi kan gjøre det på en spennende måte, sier hun.

Veiledere

Innovasjonscampen er et samarbeid med Sør-Trøndelag fylkeskommune, som sammen med representanter fra lokalt næringsliv har stilt med veiledere underveis i prosessen.

Sirilinn Fri sang vakkert både i innledninga og avslutninga som dagens kulturelle innslag.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Sirilinn Fri sto for den kulturelle velkomsten og avslutninga.