Da Knudsen var involvert i arbeidet med Orkdal 2040 for sju år siden, så han for seg to alternative plasseringer for kulturhus i Orkdal: på Bårdshaug og på Rømme.

Siden den gangen har Thams-paviljongen kommet opp og blitt et smykke på Bårdshaug. Knudsen ønsker ikke å komme inn på hvordan forutsetningene er endret siden han jobbet med saken i 2010, men han er ikke i tvil om at et kulturhus på Rømme vil være positivt - både for kulturen og for sentrumsutviklinga.

Aktuell debatt

Det er flere ting som aktualiserer kulturhusdebatten i Orkdal. On arkitekter og ingeniører la nylig fram sin rapport som viser romprogram og funksjoner i ei utbygging på Bårdshaug.

Siden kommunestyret vedtok at kulturhuset skulle videreutvikles ved dagens kulturhus, har paviljongen reist seg, Orkanger er blitt by og regionsenter i den nye storkommunen og den finansielt sterke eiendomsutvikleren Salvesen & Thams jobber med planer for et kinosenter med tilhørende funksjoner på Rømme.

To alternativer

Salvesen & Thams har bedt Orkdal kommune om å få legge fram sine planer for formannskapet førstkommende onsdag.

- Vi legger fram et forslag som innebærer kinosenter med to saler, spisested og bibliotek på Rømme, der fraukjelleren på Sæther-gården er en del av planene, forteller Per Kirkaune i Salvesen & Thams.

Han røper også at de vil legge fram enda et alternativ.

- Vi har fått en del henvendelser fra politikere, det har vært en del medieomtale og folk har skrevet i Ordet fritt i ST, og dette har trigget oss til å se på et alternativ som også innebærer en kulturscene.

- Se på Stjørdal

Per Knudsen og hans arkitektkontor har tegnet flere kulturhus, og han har sett hvilken betydning slike hus har hatt for byer og tettsteder. Han anbefaler sterkt å samlokalisere flere funksjoner, som kino, kulturscene, bibliotek, voksenopplæring og kulturskole.

- Det kan ikke være særlig tvil om at det vil være positivt for sentrum om man får et slikt bygg på Rømme. Se på Stjørdal - der er det ingen som angrer på at man har lagt kulturhuset i sentrum. Det er blitt en stolthet som brukes av folk i alle aldrer.

Nye tider

- I og med at handelen endrer karakter, får man nye typer aktivitet, sier Knudsen og peker på kultur og utesteder som viktige arenaer.

- Når det er fullt på Nordre på lørdager, er ikke det nødvendigvis for at folk skal handle. De skal ut og møte folk, drikke kaffe, spise kake, gå på gallerier. Det har poppet opp med gallerier i Trondheim de siste årene, og de kommer stadig nye spisesteder. Denne type virksomhet vil poppe opp på Orkanger etter hvert også, tror arkitekten som har tegnet flerbrukshus og kulturhus flere steder i landet.

Kommende orklandrådmann Ingvill Kvernmo slo av en prat med Bjørn Wiggen og Per Kirkaune fra Salvesen & Thams. Foto: Catharina Morken