Hvordan skape et aktivt sentrum?

Det var tittelen på det tredje i formannskapets møteserie om oppfølging av Orkdal 2040-planen. Historiker Daniel Johansen og arkitekt Per Knudsen var hyret inn som foredragsholdere.

Det som gikk igjen i begges budskap, var at Orkdal må satse på å skape et sentrum der opplevelser og kultur står sentralt.

Kultursuksess

- Kultur og kulturliv vil bety mye mer enn det har gjort, sa Per Knudsen og viste til at folk i dag strømmer til teatrene, galleriene og bibliotekene.

- Hamar har bygd et kulturhus til nesten en milliard kroner, og de ser på det som en kjempesuksess. Kulturhuset brukes som aldri før. I Trondheim har man bygd om brannstasjonen til litteraturhus, og vi ser at kulturhusene blomstrer opp.

- Nesten avfolket

Per Knudsen var involvert i arbeidet med Orkdal 2040 for sju år siden. I forkant av mandagens folkemøte hadde han kjørt en tur til Orkanger for å se hvordan det hadde gått. Det som møtte ham en lørdag - midt på dagen - var ikke egnet til å glede:

- Jeg var her for 14 dager siden for å se hvordan det går. Jeg følte at jeg kom til en by som var nesten avfolket, midt på en lørdag. Det var ikke den byen jeg håpet å møte. Men jeg fant forklaringen ganske snart. På Amfi var det stappfullt av folk.

Knudsen fortalte videre at dette ikke er noe som er særegent for Orkanger. Han viste blant annet til Hamar og Levanger, der sentrum var blitt tømt til fordel for flere kjøpesenter.

Knudsens råd til orkdalingene, foruten å satse på kulturopplevelser, er å komprimere. Han viste til at det er to kilometer fra Amfi og ned til sjøen, mens Trondheims sentrumskjerne, Nordre, er på 200 meter.

Netthandel

Historiker Daniel Johansen snakket om trusselen som netthandelen innebærer.

- Vi aner ikke hva som er i ferd med å treffe oss. I USA stenges flere kjøpesenter i uka, og man regner med at hvert fjerde amerikanske kjøpesenter vil bli stengt i løpet av de kommende sju årene. Og dette rammer like hardt i bygatene. Handelsstanden ramler sammen i mange europeiske byer. Vi har ennå ikke merket det samme her. Men det er ingen europeere som går raskere over til netthandel enn nordmenn, så man bør følge med på hvor fort dette skjer på Orkanger, sa Johansen som hadde følgende råd til butikkene i sentrum:

- De små butikkene må åpne netthandel om de ikke allerede har gjort det.

Arkitektur

Både Knudsen og Johansen kom inn på arven etter Christian Thams, og trakk fram at Orkanger har et stort potensial i det å ta vare på historisk arkitektur.

- Tenk ikke bare musealt om Thams-arkitekturen. Gjør den til det gamle Orkangers viktigste merkevare, sa Knudsen og minnet om at Orkanger i Thams' tid var verdenskjent på grunn av sin design innen husbygging.

- Utnytt denne ressursen for det den er verdt for befolkningas bolyst og for de besøkende.

- Lås byggehøydene

Daniel Johansen snakket om at arven fra Thams har avspeilet seg langt opp gjennom dalen, blant annet ved prangende bislag på gårdene.

- Få Thams-fasadene tilbake igjen. Det er nå en bevegelse på gang, der gamle fasader repareres. Orkanger har en av de beste forutsetningene i Norge for å gjøre dette, sa Johansen som advarte mot den moderne arkitekturen og hodeløs fortetting.

- Lås byggehøydene der man vil satse på småbymiljø. Sats på opplevelsesrike og vakre sentrum. Det skal være en opplevelse å være i sentrum - uten at man nødvendigvis skal handle der. Det skal være attraktivt å ferdes i sentrum også på en søndag formiddag.

Rives før nyttår

Johannes Lipphardt var en av dem som tok ordet fra salen. Lipphardt er leder i den lokale fortidsminneforeninga, som har engasjert seg sterkt for å bevare Sæther-tunet.

Han fortalte at dette nå var en tapt kamp, i og med at fjøset skal rives før nyttår.

- Vi er nå i ferd med å bygge et rendyrket boligkvarter i sentrum, sa Lipphardt som fikk støtte i saken om Sæther-tunet fra historikeren:

- Det er ingen god idé, sa Danielsen og la til at ettertidas dom stort sett slår fast at dette er feilgrep.

Catharina.Morken@avisa-st.no

928 30 284

Småbylistas kommunepolitikere var på plass. Fra venstre: Marit Skjetne, Berit Westrum Johansen og Hans Kringstad. Foto: Catharina Morken
Orkanger har et vakkert sentrum. Historiker Daniel Johansen fraråder sterkt å endre på fasadene på den gamle trehusbebyggelsen. Foto: Atle Olav Sognli