- Vi må få en magnet i sentrum, sa Torstein Larsen under mandagens debatt om hva som skaper et aktivt sentrum. Larsen er mangeårig kommunepolitiker, og representerer i dag Pensjonistpartiet.

Flertallssprekk

- Dette handler om én ting; aktivitet i sentrum. Vi må få noe som trekker folk. Da er det nærliggende å tenke på et fullverdig kulturhus. Jeg har inntrykk av at flere og flere tenker i de baner, sa Larsen, som tilhører det styrende flertallet i Orkdal kommune.

Flertallsgruppas samarbeidsavtale inneholder et punkt om at kulturhuset skal utvikles på Bårdshaug, men det er allerede klart at flertallsgruppa har sprukket på dette punktet.

Kulturhus

Sentrumsaktivist og kommunepolitiker for Småbylista, Hans Kringstad, var også på møtet. Han snakket om hvor viktig kulturtilbud er i et urbant miljø, ikke minst for den oppvoksende slekt.

- Det vi bør stoppe, er kulturlekkasjen, sa Kringstad og viste til at han selv gikk på kino og restaurant i Trondheim.

- De vi skal planlegge for, er ikke i dette lokalet. Vi kan ikke ha fokus bare på handel. Vi måtenke mer på opplevelser og kultur, sa Kringstad og la til at det finnes muligheter:

- Vi må tilføre sentrum aktivitet, det er den kommunale oppgaven.

Kringstad vil antakelig få støtte av Finn Hoff (Ap) når kulturhussaken kommer opp i politiske fora:

- Ingen ting er statisk. Vi har fått paviljongen, og det åpner for at vi må se på kulturhusplasseringa på nytt, sa Hoff som ikke ville tviholde på gamle vedtak.

Hyllest til Orkanger

Mange hadde fokus på manglene i byen Orkanger. Men det er langt fra svart. For seks måneder siden flyttet Øyvind Neeraas fra Børsa til Orkanger, og han holdt et innlegg der han lovpriste sin nye hjemby:

- Vi bor i Bankgården. Derfra har vi tilgang til to kjøpesenter, handlegata, bibliotek, en fin kafé, milevis med gangveier, snart får vi svømmehall og vi har et idrettsanlegg det ikke finnes maken til. Orkanger er en helt fantastisk plass!

Nyinnflytter Øyvind Neeraas hyllet Orkanger, et halvt år etter at han flyttet fra Børsa til Orkdal. Foto: Catharina Morken