Det er på rådhusene at vielsene i utgangspunktet skal skje. Ønsker man å bli viet andre steder, vil det koste noen kroner. Foto: Arkivfoto

Om en drøy måned er det slutt på å dra til tingretten for å bli viet. Fra nyttår er det nemlig kommunene som tar over ansvaret for borgerlig vigsel.

Felles retningslinjer

Onsdag vedtok Orkdal kommune sitt vigselsreglement. Det samme har Snillfjord, mens Agdenes ennå ikke har behandlet saken.

Målet er at Orkland-kommunene skal få et likelydende reglement, og det vil etter all sannsynlighet skje for Agdenes, Orkdal og Meldal.

Men for Snillfjord stiller det seg litt annerledes, i og med at de skal deles i tre.

Kommunestyresalen

- Det eneste vi har bestemt, er at vielsen skal forestås av ordfører eller varaordfører, og at det i utgangspunktet skal skje i kommunestyresalen, forteller snillfjordordfører John Lernes.

Han forklarer prosedyrene for borgerlig vigsel i kommunene slik:

- Det første som skjer når du ringer, er at du får beskjed om å oppsøke skatteetaten for å få en prøvingsattest. Det er nemlig skatteetaten som sjekker at vilkårene for ekteskap er oppfylt. Deretter må man kontakte kommunen for å få avtalt en dag.

Åpen for ønsker

- Har du klart for deg hva du skal si?

- Ja, det er et standardformular. Vi har vært en tur i tingretten og fått litt opplæring. I tillegg til det som er standard, kan vi - etter ønske - si fram et vers eller dikt, og kanskje kan vi holde en liten tale om vi kjenner til dem som skal gifte seg.

Selv om vielsene fortrinnsvis skal skje i kommunestyresalen, er det mulig å komme med andre ønsker.

Bryllup på skjær ...

- Kanskje noen vil ha deg med til fjells for å bli viet der, Lernes?

- Ja, det spørs hvor lang tid det tar ... Da er det enklere på et skjær, for da kan man kjøre båt, humrer han.

- Gleder du deg?

- Ja, men jeg er ikke sikker på at pågangen blir så veldig stor, sier Lernes som kommer til å stille i finstas og med ordførerkjede dersom han får oppgaven med å smi noen i hymens lenker.

Også rådmenn

Orkdal er den andre av de fire Orkland-kommunene som har behandlet vigselsreglementet. Onsdag ble det vedtatt at rådmann og assisterende rådmann skal kunne forestå vigsel i tillegg til ordfører og varaordfører.

Vigsel vil normalt skje i Orkdal rådhus, og vil være gratis for kommunens innbyggere. Det er tilstrekkelig at én av de to er bosatt i kommunen.

Paviljongen?

I alle de fire Orkland-kommunene er det mange fine steder å arrangere bryllup. I Orkdal er steder som Thams-paviljongen og Songlia aktuelle lokaliteter.

Men det vil koste noen kroner for brudefolket om de ønsker å ha bryllupet sitt utenfor rådhuset. Her er gebyrsatsene som ble vedtatt i Orkdal, og som det er en målsetting om skal bli felles satser for Orkland:

  • Brudefolk fra andre kommuner: 700 kroner

  • Annet vigselssted enn Orkdal rådhus: 750 kroner per time

  • Vigsel etter ordinær arbeidstid: 750 kroner per time

Songlia kan bli et populært sted for vielser. Da kan man ta vielse og selskap på samme sted. Foto: Catharina Morken