- Jeg synes det er artigst med klassisk musikk. Det er det vi spiller mest av, sier fjorten år gamle Hanne Gunnes.

Sammen med tvillingsøsteren Kristine og klassevenninnen Ann Eli Ustad satt hun onsdag kveld spent i peisestuen i ærverdige Orkla gjesteboliger og ventet på at det skulle bli hennes tur å opptre.

Les også: Lys imot mørketida

Solveigs sang

Konsertsalen var allerede fylt til randen med publikum som var kommet for å få med seg den faste høstkonserten i regi av Meldal kulturskole. Hanne Gunnes på gitar hadde den engelske folketonen Country Gardens på programmet, mens søsteren Kristine på piano hadde valgt seg ut velkjente Solveigs sang av Grieg. Ann Eli hadde på sin side gjort unna sin versjon av Purcells Trumpet voluntary som første elev ut, trygt kompet av kulturskolelærer Piotr Wrobel på flygelet inne i finstua.

- Det er veldig fint å få spille denne konserten. Man har jo strevd en stund for å lære seg alt sammen, sier Kristine.

Les også: Jo Sverre - Endelig med eget album

Gjør ekstra stas på sjangeren

For kulturskolerektor Helge Rolstadås var dette den åttende konserten i rekken som kulturskolen holder i Orkla gjesteboliger på Løkken, i samarbeid med Sans Bergmannskroa. Han mener de tradisjonsrike lokalene passer utmerket til det klassiske repertoaret som var satt sammen for elevene.

- Det hele begynte med at vi lurte på hvorfor det ble spilt så lite klassisk musikk i kulturskolen. Så traff jeg Ingrid Skarstein, som var bestyrer for gjesteboligen, og dermed fant vi en innfallsport til å bruke disse lokalene for å få til litt ekstra stas på denne sjangeren, sier Rolstadås.

Populært blant elevene

Han forteller at det er en utbredt oppfatning blant pedagoger i kulturskolene at elevene ikke ønsker å spille klassisk musikk, noe han selv mener er feil.

- Det er ikke vår opplevelse. Elevene er nådeløse på kvaliteten, men ikke på sjangeren. De fleste kommer tilbake år etter år og ber om å få være med på dette, sier Rolstadås.

Motiverende med konsert

I tillegg til å gi elevene innblikk i det klassiske repertoaret, er også selve konserten et ledd i det pedagogiske opplegget i kulturskolen.

- Konserten er et mål for undervisningen. Vi starter med et stykke musikk, der elevene vet at det skal fremføres på en bestemt dag. Da vet de hva de har å gjøre. Og så setter disse lokalene en ekstra fin ramme rundt det hele, sier Rolstadås.

At det fungerer motiverende å ha en konsert å øve mot kan pappaen til Hanne og Kristine, Ketil Gunnes, bekrefte.

- Ja, de stykkene har de øvd mye på, for de visste at de skulle opptre her.