Til tross for nedgangstiden i landbruket ville han videreføre gårdsdrifta som hans far hadde drevet siden 50-tallet.

- Vi må ha mat, forteller Ola, som har utvidet besetningen til ca. 25 melkekyr. Han mener også at dagens småbruk kommer til å bestå. Selv om det nå satses på store fjøskonsept, er det også plass til dagens småbruk.

Les også: Rindalsmessa i helga skapte et yrende liv i Rindal sentrum.

79 år gamle Guttorm Bjørnås forteller at han var glad at sønnen ville videre føre drifta, for han hadde renovert hele fjøset fra kjeller til tak i flere år, siste byggeprosjekt var i 2003.

- Fjøset er nå i tipp topp stand, det er viktig for dem som skal ta over, sier Bjørnås.

Far Guttorm Bjørnås (79) er glad for at sønnen vil føre gårdsdriften videre.

Åpent fjøs med demo av melkeroboten

Med fjøset renovert fra bunnen av og ombygd til løsdrift så ikke Bjørnås noen grunn til å gjøre som mange andre gårdbrukere i dag, å bygge nytt. I stedet valgte han i juni i år å sette inn moderne melkerobot i fjøset. Onsdag denne uka var Reime Landteknikk på besøk på gården for demonstrasjon av den nye melkeroboten fra GEA. I tillegg var også Røv mølle, Nortura og Tine med på arrangementet hos Bjørnås. Kaffeprat med kaker og grillpølser smakte godt mens besøkende fikk demonstrert og orientering mulighetene som denne roboten har.

Ola G. Bjørnås kunne i 2004 overta en gård fullt renovert og ombygd til løsdrift. Nå er også melkeroboten på plass på småbruket.

Installert under full drift

Det ble en regntung dag for dei ca. 40 som kom helt fra Averøya til Malvik, men dette var en viktig dag for mange små bønder som fundere på om dem skal bygge nytt storfjøs, ellers kan gjøre som Bjørnås.

- Det å kunne utnytte og få inn en slik robot gjennom ei vanlig fjøs dør er ganske unikt. Det som er utfordringen er å installere dette mens det fortsatt er full drift i fjøset, forteller montør Oddvar Haltli.

- Det å kunne utnytte og få inn en slik robot gjennom ei vanlig fjøs dør er ganske unikt, sier selger Jørn Kvåle.

Foring og stell

Det å kunne bygge om fjøset og sette inn slike melkeroboter, gjør at bonden blir med fleksibel i hverdagen. Dermed kan han utnytte dagene bedre.

- Det vår og sommer som er den travleste tiden. Nå er det stort sett bare foring og stell, ho Dagros mjølker seg cirka tre ganger på en dag. Ho går rett inn i boksen og roboten setter på koppene. Her foregår alt i ett, vask av spenene og melking. Dette er også en nyhet med denne robotmaskinen, sier Bjørnås.

Ola G. Bjørnås (44) er svært fornøyd med å slippe å tenke på nybygg.

Frykter lånebelastningen

Flere av bøndene denne dagen forteller at de vegrer seg mot å utvide eller investere i fremtiden. Til det er usikkerheten om dem har noen som vil overta driften, for stor.

- Jeg vil ikke sitte på gamlehjem og betale på gjelda, sier en av de besøkende.

Les også: Lars Kåre Gjønnes er kåret til årets lærling i Felleskjøpet.