Ordfører Are Hilstad mener heltidskultur bør bli et felles tema for Orkland-kommunene. Foto: John J. Storholt

«Innen utgangen av 2017 skal ingen stillinger være mindre enn 50 prosent», vedtok administrasjonsutvalget Meldal i 2014. Dette målet er foreløpig ikke nådd.

Ved Meldal helsetun er kun 11 av 82 stillinger heltidsstillinger i dag. Det er 23 stillinger som er mindre enn 50 prosent, faktisk noen helt ned i 12,11 prosent.

I 2012 fikk Meldal kommune statlige midler til et prosjekt mot ufrivillig deltid, og i 2014 vedtok administrasjonsutvalget ambisjonen om å få bort stillinger under 50 prosent innen utgangen av dette året (med unntatt av studentstillinger).

Odd Arild Svartbekk (Ap) tok derfor opp temaet i en interpellasjon i Meldal kommunestyre denne uka.

- Initiativet mitt er en naturlig oppfølging av vedtaket i 2014. Jeg vil be om at vi får lagt fram en analyse som sier noe om hvordan dette har utviklet seg i forhold til målsettinga, sier Svartbekk.

ST har fått oversendt en oversikt over stillingsstørrelser i omsorgssektoren i Meldal. Ved Meldal helsetun er det 50 årsverk, fordelt på 82 stillinger. Det vil si at hver stilling i gjennomsnitt er på 60 prosent, men tallet er mer nyansert enn som så. Det er kun 11 stillinger som er 100-prosentstillinger. Holder man helstillingene utenfor, har man 39 årsverk som fordeles på de resterende 71 stillingene, som altså er deltidsstillinger. I gjennomsnitt er disse stillingene på 55 prosent hver.

Små stillinger

- Året 2017 er snart omme og det hadde vært veldig tilfredsstillende om målene som ble satt av administrasjonsutvalget i 2014 nå er nådd, skriver Svartbekk i interpellasjonen.

Av tallene ST har fått, går det fram at det er 23 stillinger som er mindre enn 50 prosent ved Meldal helsetun. Seks av disse er studentstillinger på helg, men holder man dem utenfor, er det fortsatt 17 stillinger som er under målsettinga. Det opereres med stillinger helt ned i 12,11 prosent. Her er noen eksempler: Kokk i 14,08 prosent, hjelpepleier i 12,11 prosent, helsefagarbeider i 17,11 prosent, omsorgsarbeider i 17,11 prosent og hjelpepleier i 31,26 prosent stilling.

Snitt på 70 prosent

I hjemmetjenesten og i hjelpetjenesten i Meldal er det mindre grad av små stillinger enn på helsetunet. Hjemmetjenesten har 23,7 årsverk, fordelt på 34 stillinger. Gjennomsnittlig stillingsstørrelse er på 70 prosent. Det er to stillinger som er under 50 prosent, ei studentstilling (18,78 prosent) og ei hjelpepleierstilling (13,5 prosent).

Hjelpetjenesten har 21 stillinger, som deler på 14,7 årsverk. Det vil si gjennomsnittsstørrelsen på stillingene er på 70 prosent. Her er det tre stillinger under 50 prosent, med en 12 prosent assistentstilling som den minste.

Man må ta høyde for at noen av stillingene som er nevnt i de tre ulike tjenestene kan være fylt av én og samme person. Altså: En person kan ha ei lita stilling flere steder i kommunen, og derfor i teorien jobbe så mye som 100 prosent totalt.

Viktig for bosetting

- Hva tenker du om tallene ST har fått opplyst, Svartbekk?

- Jeg har vært klar over det. Vi har en utfordringer med små stillinger fortsatt. Vi ble beroliget i 2015, da det ble forklart at en del ansatte selv har valgt å ha det sånn, men nå forventer vi en grundig analyse for å finne ut av dette. Vi har vært snille og gitt permisjon til folk som har villet jobbe redusert, men det resulterer igjen i at man står igjen med en 20-prosent hvis noen vil gå ned til 80 prosent. Må vi bli strengere? Eller må vi bli mer bevisst på å slå flere små stillinger noen større? sier Svartbekk.

Han sier dette er en viktig sak for Arbeiderpartiet.

- Skal vi få unge barnefamilier til å bosette seg her, må vi ha så store stillingsprosenter til at det er attraktivt og til at de kan gå i banken og få huslån, sier Svartbekk.

Ordføreren svarer

Ordfører Are Hilstad mener heltidskultur bør bli et felles tema for Orkland-kommunene.

Ordfører Are Hilstad sier målet er å ha flest mulig hele, faste stillinger i Meldal.

- Vi har ikke nådd målet vårt. Vi har ikke lyktes med det fokus vi har ønsket å ha på dette, sier Hilstad, når han får presentert tallene som ST har mottatt.

- Hvordan har dere jobbet med saken siden vedtaket i 2014?

- Det har vært forsøkt ulike turnusordninger, og det er forsøkt å se på muligheten for sammeslåing av stillinger. Det nasjonale lovverket er skjerpet inn, med rutiner for hvordan man melder opp ønsker om større stilling og hvordan dette ivaretas. Fagforbudet har jobbet med lovverket overfor den enelte ansatte, i forhold til at man etter 12 måneder har krav på den stillingsstørelsen man har jobbet i, inkludert ekstravakter. Men det hjelper ikke å ha fokus på dette, hvis vi samtidig produserer nye småstillinger, sier Hilstad.

Tema i Orkland

Han satte pris på interpellasjonen, og mener dette er et viktig tema å holde fokus på.

- Dette vil bli satt på sakskartet i administrasjonsutvalget i første omgang, og deretter belyst for kommunestyret. Vårt mål var i første omgang å få tallene på bordet, sier Hilstad.

- Hva kan dere gjøre framover?

- Vi må ta en god diskusjon på hva vi kan gjøre videre. Vi står i arbeidet med sammenslåing, men kan ikke sette ting på vent i enkeltkommunen. Samtidig må vi avveie om dette med heltidskultur er noe vi må se på sammen. Det er et stort og krevende strategisk arbeid, som det kan være lurt å koordinere i Orkland-kommunene. Vi må diskutere hva vi gjør som enkeltkommuner og hva vi gjør sammen.

Hilstad vise til at fokuset bør være både på frivillig og ufrivillig deltid.

- Tidligere kartlegginger har vist at mye av deltida er frivillig. Mange som jobber 75 og 80 prosent gjør det frivillig, men det bidrar til å skape småstillinger i den andre enden. Det er derfor vi må jobbe for en heltidskultur, sier han.

Forslag

Hen peker i sitt svar til interpellasjonen på noen faktorer som kan bidra til å utvikle en heltidskultur:

  • Samarbeid mellom arbeidsgiver og de ansattes organisasjoner.

  • De ansatte må også ta ansvar og vise vilje til endring, for eksempel gjennom å akseptere mindre fleksibilitet ved ønsker om redusert stilling.

  • Kommunestyrets ansvar i budsjettsammenheng.

  • Arbeidet bør samordnes i Orkland-kommunene. Både fellesnemnd og de administrative fag- og hovedgruppene må utfordres.

Rådmannen følger opp

Rådmannen Petter Lindseth vil følge opp denne interpellasjonen overfor administrasjonsutvalget (formannskapet pluss tillitsvalgte, red. anm.), og legger til at det ikke er enkelt å gi entydige svar på årsakssammenhenger her.

Et eksempel er at flere ansatte har søkt seg ned i mindre stillinger opp gjennom årene, noe som igjen betyr at heltidsstillinger deles opp. Det er mange ulike grunner til dette, som sosiale forhold med omsorg for barn og helseutfordringer. Når en slik søknad kommer, er dette i seg selv et lite dilemma. På den ene siden ønsker vi å etterkommer den enkeltes ønske, samtidig som dette er med på å øke utfordringene i andelen heltidsstillinger, ifølge rådmann Petter Lindseth i Meldal.

- Administrasjonsutvalget vedtok i 2014 å få bort alle stillinger på under 50 prosent innen utgangen av 2017. Hvordan har dere lyktes?

- Gjennomsnittlig stillingsprosent er nær uendret fra 66,2 prosent i 2014 til 67,5 prosent 2017. En del stillinger er delt på ulike budsjettkapitler, for eksempel vil en vaktmester med ansvar for flere bygg kunne ha hundre prosent stilling. Men når lønnen utgiftsføres på fem bygg, kan dette fremstå som fem 20prosent-stillinger i statistikken. Dette er viktig å ha i mente når man tolker slik statistikk. Selv om tallene kan være misvisende, er vi ydmyke i forhold til at det ikke er så god utvikling som vi ønsker. Dette kan også ha en viss sammenheng med at det er ansatte som har mulighet til å gå opp i full stilling som prioriteres, når de skal få utvidet stillingene sine. Blant annet prioriterer vi heltidsstillinger foran økning av mindre stillinger. Vi gjør imidlertid flere tiltak for å øke stillingsandelene. Vi foretar blant annet intern utlysning av mindre stillingsandeler, hvis vi mener at søkergrunnlaget internt er tilfredsstillende. Da vil de som har meldt om ufrivillig deltid bli prioritert innen samme typen stillinger. I tillegg har vi fokus på å slå sammen stillingsandeler slik at en unngår småstillinger, men av og til er det ikke mulig å samle stillingsandeler på grunn av praktiske årsaker, sier Lindseth og nevner følgende eksempler hvor man har lyktes med å øke stillingsandelene:

* På drift har en lyktes å få økte stillingsandeler for renholderne de siste par årene.

* I barnehagene prøver en å få økte stillingsandeler på tvers av alle barnehagene hvis det er praktisk mulig.

- Det er fortsatt 21 stillinger i omsorgssektoren som er på under 50 prosent om man ser bort fra små stillinger til studenter. Noen av disse er helt ned i 12,11 prosent. Er dette ønskelig?

- Nei, det er ikke ønskelig og ikke forenelig med ønsket om en heltidskultur. Ved hver vakanse og når ansatte søker om redusert stilling, gjøres det en vurdering for å øke småstillinger. Men ved hver stilling/turnus innebærer det jobb på helg, og tar man en del av en stilling for å øke opp en annen, sitter man bestandig igjen med en liten stilling på helg. Småstillingene er ofte besatt av ufaglærte, som har liten mulighet for å få økt sin stilling, dersom kravet for eksempel er autoriserte helsefagarbeidere. Vi har opp gjennom årene i denne sektoren lagt til rette for at disse skal få tatt den teorien de mangler og lagt tilrette for at de har tatt praktisk eksamen enten på sykehjemmet eller hjemmetjenesten.

- Har dere oversikt over hva som er frivillig og ufrivillig deltid?

- Vi har ikke oppdatert samlet informasjon om ansatte som oppgir ufrivillig deltid. Dette er ikke noe vi regelmessig undersøker på bred basis, og vil trenge noe mer tid for å få fram eksakte tall. Vi ser av gamle oversikter at dette utgjør bare en håndfull. Sannsynligvis er det mørketall her, og vi bør nå foreta en slik kartlegging på nytt. Slike manuelle oversikter som er sentralt ajourført har en tendens til å bli utdatert.

- Hva har dere gjort for å redusere ufrivillig deltid siden vedtaket ble fattet i 2014?

- Vi har sett litt på statistikken for 2014 da handlingsplanen ble vedtatt, og 2017. Det er mange forbehold. Men det kan se ut som det ikke nødvendigvis er noen stor utvikling når det gjelder de som har en samlet fast stillingsprosent, det vil si på tvers av alle tjenester, i Meldal kommune. I 2014 var det 40 ansatte, mens det i 2017 er 41 ansatte som har mindre enn 50 prosent stilling.

- Hvilke mål vil dere jobbe etter framover?

- Heltidskultur må ha en sentral plass og fokus i vurderingene ved omgjøring av stillinger og utlysninger i de to årene vi har igjen som egen kommune, avslutter rådmannen.

Odd Arild Svartbekk (Ap) tok opp temaet om ufrivillig deltid i kommunestyret. Foto: Jon Storholt