Arkitekt Per Knudsen, som i 2010 var involvert i arbeidet med Orkdal 2040, var en av innlederne på folkemøtet om sentrumsutvikling tidligere denne uka.

Gapt over for mye

Der sa han at det er viktig å komprimere sentrum. Han trakk fram Nordre gate, som er Trondheim midtbys hjerte, er 200 meter lang.

Sett i forhold til det, mener han at orkdalingene har gapt over for mye når de har definert sin egen sentrumsgate.

I dag er det krav til næring i første etasje så langt nord som til Prix-bygget på Orkanger. Det er også samme reguleringsbestemmelse for Orkdalsveien et stykke etter at den har svingt av ned mot Nerøra.

Krav til næring

I området rundt krysset der Orkdalsveien svinger ned mot Nerøra og Trondheimsveien fortsetter mot nord, er det tre eiendommer hvor det foreligger planer om bygging/riving.

Det handler om Norpark-tomta, Prix-tomta og eiendommen der Fokus bank og senere Nav forvaltning holdt til. For alle disse er det i dag krav til næring i første etasje.

Eier av Norpark-prosjektet Tarjei Finsrud, har i halvannet år jobbet med å få leietakere til førsteetasjen, uten å lykkes. Etter det ST kjenner til, skal det være ønske om å få bygge rene boligkomplekser på alle disse tre eiendommene.

Komprimering

Arkitekt Per Knudsen mener det vil være riktig å endre reguleringsbestemmelsene for den nordlige delen av sentrumsgata.

- Hvorfor er det så viktig å komprimere ei bygate?

- Mennesker må komme i kontakt med hverandre; de liker å være der hvor det er andre mennesker. Det handler om atmosfæren i en by. Man går ikke og spiser på en tom restaurant, man søker dit det er mye folk, sier Knudsen.

- Skulle vært forbudt

- Jeg tror nesten alle skjønne at det ikke blir mye liv midt i gata når den strekkes ut, slik det er i dag, sier arkitekten som går så langt som til å si at det skulle vært forbudt å spre handelen slik man har gjort det i sentrum på Orkanger.

- Hvordan bør sentrumsgata defineres, og dermed kravet til næring i første etasje?

- Når midtbyens hjerte, Nordre gate, er 200 meter, mener jeg det er tilstrekkelig om man definerer sentrum fra biblioteket til Rømme.

Ny sentrumsgate

Om ikke lenge vil Orkanger få enda ei sentrumsgate med krav til næring i første etasje. Det gjelder gatetunet som vil gå parallelt med Orkdalsveien, vest på Rømme.

Det betyr at det blir enda større kamp om næringsaktørene som kan tenke seg å etablere seg i sentrum.

Per Knudsen har imidlertid resepten klar for hvordan Orkdal skal lykkes med å skape et attraktivt og levende sentrum.

- Hadde man plassert et kulturhus på Rømme, samtidig som man hadde avgrenset sentrum fra biblioteket til Rømme, tror jeg man hadde hatt gode muligheter for å skape et levende sentrum på Orkanger, sier arkitekten.

Bang støtter Knudsen

Ordfører Oddbjørn Bang sier seg enig med Knudsen når det gjelder begrensning av sentrumsgata.

- For meg er sentrum fra biblioteket til Bårdshaug, og jeg ser for meg et mer komprimert sentrum i dette område. Bor det mye folk i et område, og det er et godt tilbud i gangavstand til der folk bor, vil det bidra til et levende sentrum.

- Hva tenker du om kulturhus eller kinosenter på Rømme i dette perspektivet?

- Jeg mener at kulturhus og kino på Bårdshaug vil være en tydelig sentrumsfunksjon, men jeg vil lytte til hva Salvesen & Thams vil presentere når de kommer i formannskapet førstkommende onsdag, sier ordføreren som ønsker et endret reguleringsformål for området nord for biblioteket:

- Jeg ønsker at området reguleres til sentrumsformål, og det innebærer at man kan ha enten bare bolig, bare næring eller begge deler.

Foto: Catharina Morken