- Jeg er glad i fart og adrenalin. Da passer det godt å drive med sprint. Dessuten passer det meg veldig godt siden jeg har et begrenset energinivå.

Det høres i utgangspunktet ut som en selvmotsigelse, men det ligger beinharde realiteter bak valget av sprint som konkurransegren for Veronica Strand og de to hundene Luna og Java. Strand, som er utdannet politi og som alltid har drevet fysisk krevende idretter på høyt nivå, ble for noen år siden rammet av ME, eller myalgisk encefalomyelitt, også kalt kronisk utmattelsessyndrom. Neste helg er hun å finne i den norske landslagstroppen i VM i hundekjøring på barmark, som går av stabelen 23. til 26. november i Polen.

- Det er nok mange som synes det er rart at man kan drive med en slik idrett når man samtidig har ME og dermed må gå i redusert jobb. Men hadde det ikke vært for hundene hadde jeg nok ikke vært så bra som jeg er i dag, sier Strand.

Veronica Strand mener hun kan takke de to hundene Luna og Java for at hun er såpass frisk som hun er av ME-sykdommen. Neste helg deltar de i VM.

Instinkt for å løpe fort

Til daglig er hun å finne i deltidsjobb på biblioteket i Børsa. Tre ganger i uka trener hun med hundene. Siberian husky er den raskeste av polarhundene og kan komme opp i en hastighet på 40 km i timen. Siden Siberian husky er en trekkhund, ligger det instiktivt i hunden at den ønsker å løpe eller trekke, og med korte distanser fra fire til ti kilometer rekker Strand en treningsøkt før energien er brukt opp.

- Det er viktig for hundene at man ikke trener for lange distanser når man trener sprint. Disse hundene er ganske smarte, og legger man opp lengre turer finner de fort ut at de må spare på kreftene. Men de har et iboende løpsinstinkt, og når de får på seg selen og blir plassert foran sykkelen så vet de hva de skal gjøre, sier Strand.

På tur til Ramsjøen arena på selveste julaften i fjor. - Hundesport passer for alle som er glade i hund og friluftsliv, sier Veronica Strand.

Fra Beiarn til Børsa

Selv er hun vant til å drive med idrett på høyt nivå, etter å ha vært aktiv fotballspiller på Grand Bodø og Innstranda IL. Strand kommer opprinnelig fra Beiarn, men kjærligheten fikk henne etter hvert til Trøndelag. I Skaun fant hun og samboeren Daniel Fellman det perfekte stedet å bo med god tumleplass for seg selv og de to hundene.

- Her har vi god plass rundt oss. Der er greit når vi driver med hund, sier Strand som samtidig kan nyte godt av utsikten over Trondheimsfjorden over mot Byneset og Heimdal.

Alltid beredt til å løpe: - Siberian husky har et innebygd løpsinnstinkt og passer veldig godt til sprint, sier Strand.

Læringsmesterskap

Neste helgs VM blir det første store mesterskapet for Strand. Hun stiller som eneste nordmann i klassen 2-spann sparkesykkel RNB. RNB står for registrated Nordic Breed, og er en betegnelse på de renrasede polarhundene. Totalt stiller 22 deltakere fra 12 ulike nasjoner til start sammen med Strand.

- Dette blir et læringsmesterskap for min del, sier Strand.

Les også: Jaktglede for tre generasjoner

Ute i hundegården har de to polarhundene søkt ly i hundehuset for novembersluddet, men er snare med å komme seg på beina når Strand viser seg utenfor porten. Når de tre stiller på startstreken i konkurranse, er det først og fremst hundene som gjør jobben, forteller Strand. Som fører bruker hun sparksykkel som hundene trekker i tospann.

I Polen stiller Strand og hundene til start sammen med deltakere fra 12 nasjoner. Foto: Lina Stabbetorp

Passer for alle

Når de trener, handler det ikke bare om fart, men også om å få hundene til å lære seg å reagere på kommando.

- Også handler det om positivitet. Det er jo et samspill. Vi driver mye med positiv forsterkning, sier Strand som ikke nøler med å anbefale sporten til andre.

- Hundekjøring er en sport som passer for alle som er glade i hund og i friluftsliv. Det gjelder enten man går tur, drar av gårde med sykkel eller vil gå en fire mils tur på fjellet. Dette passer for alle, sier Strand.

Les også: - Kunstgressbanen vil bety mye for Svorkmo