I rådmannens budsjettforslag som ble behandlet første gang i formannskapet torsdag, var det lagt inn en økning i prisen for heltidstilbud i barnehagene fra 2730 kroner per måned i 2017 til statens nye makspris på 2910 kroner i 2018. Dette utgjør en økning på nær 2000 kroner i løpet av et barnehageår for et barn med full plass.

Les også: Lite håp om reduksjon i eiendomsskatten

- Begynner å bli dyrt

Eivind Stende (Ap) tok på vegne av flertallsgruppa i kommunestyret i Skaun (Ap, Sp og SV) til orde for å beholde dagens satser, og viste til at kommunen kommer til å gå med et større overskudd enn forventet i 2017.

- Vi ønsker å få vurdert om man kan ha en lavere sats. Det begynner å bli veldig dyrt for småbarnsfamilier i Skaun nå, sa Stende.

Vil ha skatteinntektene

Det er høyere skatteinngang til kommunen samt et lønnsoppgjør som ble rimeligere enn forventet som gjør at økonomisjef Knut Nygård og hans stab nå regner med at kommunen vil gå med et enda høyere overskudd enn de 8,6 millionene som politikerne ble forespeilet tidligere i år. Flertallsgruppa ga imidlertid ingen signaler om at de var villige til å redusere kommunens inntekter gjennom eiendomsskatten.

Til gjengjeld er de åpne for en diskusjon om endringer i hvor mye de ulike boligene skal bidra med.

- De 22 millionene vi får inn i eiendomsskatt skal vi ha. Men spørsmålet er om vi skal se på bunnfradraget, sa Stende.

Les også: -Liten interesse for næringslokaler

Fire over 20.000

Ifølge controller Frode Haugskott er det i dag ingen «nullskattytere» innen eiendomsskatt i Skaun kommune i dag, om man ser bort fra eiere av fritidseiendommer som er fritatt for skatt. I dag har kommunen en sats på 4 promille og et bunnfradrag på 650.000 kroner. Velger politikerne å senke bunnfradraget, vil de som i dag betaler minst i skatt, betale mer mens de som betaler mest får en lavere skatteregning.

- Det kan føles mer rettferdig avhengig av om man ligger over eller under gjennomsnittet. I dag er det fire som betaler mer enn 20.000 kroner i skatt. Senker man bunnfradraget til 300.000 er det ingen som vil måtte betale over 20.000 kroner, opplyste Haugskott.

Sosial profil

Høyres Erik Fenstad minnet om at Skaun allerede ligger på topp i fylket når det gjelder eiendomsskatt, og pekte på at det ville være vanskelig å ha en sosial profil på eiendomsskatten, uansett hvordan man fordelte skattetrykket. Det fikk Sps Mildrid Gimseng til å påpeke at det var nettopp derfor flertallsgruppa ikke ønsket å øke barnehageprisen.

- Det er der vi får til den sosiale profilen, sa Mildrid.

Ønsker seg diakon

Samtidig har flertallsgruppa også en rekke andre tiltak de vurderer å bruke mer penger på enn det rådmannen har lagt opp til i sitt forslag. De ønsker blant annet å tilsette en diakon i 50 prosent stilling. Videre ville Eivind Stende vite om det var mulig å bevilge 5 millioner kroner til tiltakene på det planlagte friluftsområdet på Ølsholmskjæret, i stedet for to millioner i 2018 og to millioner i 2019 som rådmannen har foreslått. Stende tok også til orde for å utvide ordningen med ekstra lærerressurser på småskoletrinnet til å omfatte 3. og 4. trinn, i tillegg til på 1. og 2. trinn som i dag.

- Så ser vi også at kulturskolen melder om 60 barn som har søkt kulturskolen, som ikke har fått plass. De har foreslått en økning på 700.000 kroner som ikke er tatt med i rådmannens forslag. Vil de pengene gjøre at de 60 får plass, ville Stende vite.

Høyre ble nesten stum

Fra opposisjonens side reagerte Erik Fenstad med noe som lignet mest på et fnys.

- Dette er et av de drygeste tiltakene jeg har hørt. Klassedeling ligger allerede inne med noen millioner. Så begynner du å øse ut. Jeg blir nesten sjokkert. Jeg håper flertallsgruppen kommer med et samlet forslag til slutt. Diakon! I fjor hadde vi nesten råd til det, i år har vi ikke råd. Hvor tar du det fra, det en diakon skal koste oss? Vi sliter med underskudd de kommende årene – jeg blir nesten stum, sa Fenstad.

Må finne inndekning

Sammen med Buviklistas Bjørn Hammer ba Fenstad posisjonen legge frem et forslag der de viser hvordan de skal dekke inn de ulike tiltakene innenfor budsjettrammen.

- Vi er ikke klare for et forslag i dag, men vi vil komme tilbake med det når vi har fått svar på spørsmålene vi har stilt. En diakon har for øvrig mange av de samme oppgavene som helsepersonell har, og folkeveksten gjelder også innenfor det religiøse området, repliserte Mildrig Gimseng (Sp).

Formannskapet har bevilget seg ytterligere ett møte 30. november før de kan legge frem et budsjettforslag for behandling i kommunestyret 14. desember.

Eivind Stende (Ap) la fram en lang liste over tiltak de ønsker inn i neste års budsjett, blant annet en 50 prosents diakonstilling. Foto: Lillemor Hestvik