Det er interessant å følge den pågående debatten om kulturhus i Orkdal og nye Orkland kommune. Det som er mest interessant er alle innfallsportene til diskusjonen, og fra hvilket ståsted folk ytrer meninga si.

Det er etter hvert mange som påberoper seg interesser i et kulturhus, men de mest høylytte er ikke nødvendigvis de som driver med kultur, eller som konsumerer kultur og benytter seg av kulturtilbudet som finnes. Mest iøynefallende er det når folk som sjelden eller aldri benytter seg av kulturtilbudet, har de sterkeste meningsytringene.

Derfor er det interessant å høre hva kulturfolket selv sier. De som jobber med kultur, formidler kultur, konsumerer kultur og ikke minst som mener at kultur er viktig i samfunnet generelt og for enkeltmennesket spesielt. Det er ikke unaturlig å tenke at disse menneskene kan kulturfaget, og vet faglig noe om hva et kulturhus bør inneholde. De kan i alle fall ikke beskyldes for å ha vikarierende motiv og tjene andre interesser enn kulturen. Derfor er det synd at fagfolk ikke i større grad er blitt dratt inn i debatten.

Kultursjefen i Orkdal savner fokuset på det kulturelle innholdet når nytt kulturhus i Orkdal diskuteres. I stor grad er det blitt en diskusjon om plassering i stedet for diskusjon om hva et kulturhus skal inneholde. Mange gir uttrykk for at et kulturhus skal redde sentrum. Hvilket kulturhus kan sikre et levende sentrum? For det første er det ikke primæroppgaven til et kulturhus. For det andre greier ikke kulturhuset det alene. Sentrum må være attraktiv i seg selv, om det skal reddes. Det opplever mange av landets byer og tettsteder der sentrum tappes for aktører og folk til fordel for kjøpesentra i utkanten av byene.

I stedet for å se på hva et regionalt kulturhus skal fylles med av kulturelt innhold, er mange mer opptatt av samlokalisering med andre tilbud som bibliotek, kulturskole, frivillig sang- og musikkliv, band og øvingslokaler. Spise- og utesteder er også foreslått lokalisert i kulturhuset. Til en viss grad er det interessante tanker, men ikke hvis kulturinnholdet blir glemt og utelatt. Derfor er det interessant å høre på fagfolk innen kultur, for å ha mest mulig kunnskap og faglig tyngde når beslutningene skal tas.

Foto: Silje Asbjørnsen