- Oi, skal vi drikke øl?

Syv år gamle Sunniva Thorshaug gjør store øyne når hun får servert et stort glass med skummende brygg av barne- og ungdomsbibliotekar Ann Helen Bergsland Mørk.

- Ja, det er en festdrikk, kan storesøster Elisabeth fortelle.

- Når det skal feires noe er det smørterøl man drikker, forklarer hun før hun nipper til drikken.

Elisabeth (10) og Sunniva (7) Thorshaug er ivrige fans og feirer gjerne 20-årsjubileet for Harry Potter-bøkene med smørterøl.

Trylleformularer

De to søstrene var blant de rundt 30 barna som var med på Skaun folkebiblioteks Harry Potter-fest lørdag. Arrangementet er det Mørk som har sydd sammen, og her er det ikke spart på noen ting. Svevende stearinlys sørger for en magisk stemning over festbordet der det serveres sjokoladefrosker og allsmaksbønner, regnbuesalat og rompeldunkkaker. Lenger inn i lokalet er det satt opp ulike stasjoner der deltakerne skal lage eliksirer, artsbestemme Galtvort-planter, lære seg tryllestavbevegelser, gjette gåter, og mye mer.

- Det stemmer, jeg har laget det selv. Jeg har søkt en del på nettet etter ideer, forteller Mørk som ikke legger skjul på at hun er en ektefødt Harry Potter-fan selv.

Les også: Madcon til Parkliv

- Hvor mange ganger jeg har lest bøkene? Åh, det vet jeg faktisk ikke, men det er mange. I år er det 20 år siden den første boka kom ut, og derfor fant vi ut at vi ville lage denne festen, sier Mørk.

Barne- og ungdomsbibliotekar Ann Helen Bergsland Mørk er stor Harry Potter-fan og hadde selv satt sammen ingrediensene i lørdagens 20-årsfering av den første bokutgivelsen.

Leselyst for to generasjoner

Biblioteksjef Elin Berge var ikke vanskelig å overtale da Mørk la fram ideen om en Harry Potter-fest i bibliotekslokalene.

- Forfatteren J.K. Rowling har gjort enormt mye for leselysten for to generasjoner. Derfor åpner vi biblioteket for dette for å feire leselyst og leseglede, sier Berge.

Les også: Sikret seg Lothepus-selfie

Søstrene Elisabeth og Sunniva er begge ivrige fan og gode eksempler på at de engelske bestselgerbøkene skaper leselyst.

- Jeg har lest alle bøkene opp til nummer fem. Jeg holder på med nummer fem nå, forteller Elisabeth, mens lillesøster Sunniva foreløpig har nøyd seg med å se to av filmene.

På urtologistasjonen må man bruke hørselvern, ettersom alrunen skriker høyt når den blir tatt opp. Urtologilærer er Ida Marie Kristoffersen Mørk

Fulle husnisser

- Jeg liker å lese. Harry Potter-bøkene gjør at jeg leser andre bøker også, sier Elisabeth.

- Jeg leser masse Donald, og mange andre bøker også. Jeg har kunnet lese siden jeg gikk i barnehagen, supplerer Sunniva.

Smørterøler for øvrig en populær trollmannsdrikk. Selv om den lett alkoholholdige drikken ikke har noen merkbar effekt på et tretten år gammelt menneske, er den sterk nok til at en husnisse blir pære full hvis den blir konsumert på en regelmessig basis (vi antar at drikken som ble servert på biblioteket var en alkoholløs variant). J.K. Rowling har sagt i et intervju til «Bon Appetit magazine» at den skal «smake litt som fløtekaramell, men ikke fullt så søtt».

Tryllestavene velger selv sin eier, litt hjulpet av Andreas Kristoffersen Mørk. Deretter må man lære seg hvordan den skal svinges.