Mitt forrige innlegg i debatten var et tilsvar til lederen i ST ved Anders Morken, som jeg mente forenklet dette alvorlige temaet.

Fint at Håkon Flor responderer, og kommer med sine synspunkter, da det er viktig at folk får innsyn i operative politifolk sine tanker om dette viktige temaet.

Holdningen blant de operative politifolkene har endret seg dramatisk på få år fra stort flertall mot generell bevæpning til stort flertall for. Fokuset på terrortrusselen mot Europa har nok medvirket til denne holdningsendringen.

Idealisme versus realisme:

Når jeg blir tillagt å være idealist, så tar jeg det som et komplement, og vil selvsagt bekrefte riktigheten i det. Slutten på den kalde krigen var idealistenes «seier» over realistene.

I alle mine år i etaten klarte jeg å bevare den idealistiske tankegangen, selv om det mange ganger holdt hardt. Jeg mener det er fullt mulig å være både idealist og realist.

Vel, tilbake til generell bevæpning. Et titalls politifolk er drept i tjenesten etter krigen. Ikke alle er skutt, men tallet inkluderer trafikkdrepte og en sprengt i lufta. I nyere tid var det Klungeland som ble skutt og drept under Nokas-ranet og Wang og Kirkeby som ble skutt og drept på Austbø i 1998. I begge hendelsen var politifolkene bevæpnet.

Man kan selvsagt bruke hendelser som eksempel, og mene at utfallet ville blitt slik eller slik dersom man hadde eller ikke hadde vært bevæpnet. Fasiten vet vi bare der liv gikk tapt, og ellers blir det mer eller mindre spekulasjoner. De aller fleste operative politifolk kommer opp i situasjoner hvor de føler sitt eller andres liv og helse alvorlig truet. I mine 37 år kan jeg minnes noen episoder hvor jeg med stor sannsynlighet ville avfyrt skudd mot den truende parten dersom jeg hadde vært bevæpnet. Hjemmelen hadde også vært til stede. I stedet måtte jeg finne alternative handlingsmetoder for å løse oppdraget, og ingen personer ble alvorlig skadet. I ettertid er jeg selvsagt glad for å ha sluppet å skyte på mennesker med fare for å ta liv.

Jeg mener en så viktig endring må basere seg på faktum og ikke synsing. For eksempel har tre ganger så mange svenske politifolk blitt skutt og drept på tross av generell bevæpning. De har skutt og skadet ti ganger så mange som sine norske kolleger i samme tidsperiode.

Uansett, vi får nok ikke amerikanske tilstander her om Stortinget skulle komme til at de vil ha generell bevæpning av politiet. Mange amerikaneres tro på at mange liv kan reddes ved allmen bevæpning; «the good guy can shot the bad guy», slår nok ikke helt an her hjemme (enda i hvert fall).