NRK er et flaggskip hva gjelder å sette dagsorden for nyheter og debatt. Denne uka har statskanalen hatt mye å gjøre, da det dukket opp to saker med ekstrem stor samfunnsinteresse. Den ene saken var Tine som presterte det radikale kunststykket å trykke bilde av en ulv på en melkekartong, den andre - Petter Northug. Gjennom året diskuteres mange viktige saker på NRK Debatten. Saker som innvandring, klimautfordringene, Trumps tilsynelatende gambling med «fred på jord», ja, i hele tatt utrolig viktige saker med en god dose eksistensiell substans i seg. Torsdag var temaet Petter Northug, og bevares - for et engasjement og temperatur det ble.

NRK har måttet tåle mye pes for å sette noe så uviktig som skiledelsens «kamp» mot landslagets løse kanon på dekk, Petter Northug. Og det fortjener kanskje statskanalen, da akkurat denne debatten kanskje passer best på alle andre arenaer enn Debatten og Urix. Men faktum er at det er nettopp denne saken som opptar det norske folk akkurat nå. «Alle» har en mening om dette, akkurat nå er Nord-Korea, Mugabes avgang og klimakrisen andreprioritets nyheter. Så hvorfor ikke diskutere det som «alle» er mest opptatt av?

Midt opp i «krigen» som har rammet landet vårt, står en kar fra Løkken Verk, landslagstrener Vidar Løfshus. Og her kommer et lite råd fra Sør-Trøndelag til løkkenbyggen: Se og lær av RBK-trener Kåre Ingebrigtsen. Rosenborg hentet før sesongen en formløs superstjerne, Nicklas Bendtner. Dansken trengte ikke å overbevise Ingebrigtsen om at han innehar ekstreme ferdigheter, ferdigheter ingen andre i klubben matcher. Ingebrigtsen var imidlertid klar på at han ønsket å se disse ferdighetene blomstre. Derfor fikk han spille alle kampene i vår, uten å være i nærheten av å prestere på toppnivå. Bendtner fikk spille, mens andre gode spillere, med mye bedre form, måtte sitte på benken. Og planen lyktes. Ingebrigtsen fikk dansken i form, og resultatet har vi alle sett nå i høst.

Det er ingen skiløpere i Norge som har samme toppnivå som Petter Northug. Og er du best i Norge, så er du fort best i verden. Og Northug har vist seg som best i verden mange ganger opp gjennom årene. Han trenger derfor ikke å bevise noe som helst hva gjelder ferdigheter. Men han har så langt ikke fått muligheten til å bevise form. Ingebrigtsen ville spille Bendtner i form til Europa-kvaliken, og lyktes. Så, Løfshus, gjør som Kåre Ingebrigtsen og spill Northug i form til OL.

Foto: Silje Asbjørnsen