Meldal

Hun kommer rett fra befaring i Sika der forekomster av den rødlistede elvemuslingen har ført til spørsmål om det er mulig å gjennomføre den planlagte hevingen av skiløypa som følger bekken, og som jevnlig blir oversvømt av bekkevann. Deretter er det rett videre på befaring til Furumoen, der etableringen av ny fabrikk for Norsk kylling med et stort antall arbeidsplasser medfører at vannforekomsten Furumokjela må påvirkes.

- Jobben min handler om å blande seg inn i alt som har med vann å gjøre, for på den måten å påvirke alle som forvalter vannet til å ta hensyn til forpliktelsene gjennom vanndirektivet, forteller Turtum.

Påvirker kommunene

Riktignok er befaringen av Sika knyttet til at hun, i tillegg til stillingen som prosjektleder for Vannområde Orkla, også har en 20 prosent stilling som naturforvalter i Meldal kommune. Men arbeidsoppgavene kan fort være overlappende, for som representant for gjennomføringen av EUs vanndirektiv er jobben å påvirke kommunen til å gjøre de riktige valgene.

- Jeg har ingen myndighet over kommunene, men det er opprettet et politisk vannområdeutvalg hvor jeg er sekretær. Utvalget har blant annet som oppgave å svare på høringer. Som sekretær kan jeg også starte opp prosjekter som er nødvendige for å oppnå de miljømålene som er satt. Dette er mål som skal nås innen 2021, sier Turtum.

Lik forvaltning i hele Europa

Det er EUs vanndirektiv («Directive 2000/60/EC of the european parliament and of the council of 23 October 2000 establishing a framework for Community action in the field of water policy»), med den tilhørende norske vannforskriften, som pålegger oss at alt overflatevann skal beskyttes mot forringelse. Vannforekomster skal beskyttes, forbedres og gjenopprettes slik at de har minst god økologisk og kjemisk tilstand. Dette skal skje innen 2021, altså om drøye fire år. Med vannforskriften skal alt vann nå forvaltes likt i hele Europa, og i vannområde Orkla gjelder det dermed alt vann fra fjell til fjord.

Forpliktet gjennom planer

Den lille bekken oppe i åssiden er dermed blitt et anliggende for Brüssel.

- Fylkeskommunen er regional vannmyndighet, mens Vannområde Orkla er på lokalnivå. Vi gjennomfører, indirekte gjennom å påvirke sektormyndigheter, i praksis det som er bestemt i EU, sier Turtum.

- Det kan jo virke litt uvirkelig for en vanlig lokalpolitiker i Meldal å skulle ta hensyn til EU-lovgivning når man skal gjøre et mindre inngrep ute i ei skiløype?

- Ja, men kommunene har forpliktet seg til å jobbe og innrette seg etter vanndirektivet. Det er vedtatt en regional forvaltningsplan for vannregion Trøndelag. Den har alle kommunene vedtatt og forpliktet seg til å følge. Dette er en måte å forankre vanndirektivet lokalt, sier Turtum.

God økologisk tilstand

Absolutt alt overflatevann omfattes av direktivet, og nå skal vannforekomstene undersøkes for å gjøre en problemkartlegging. Hva er miljøtilstanden til de forskjellige bekkene? Hvilke tiltak må gjøres for å forbedre tilstanden?

- Om det så bare er ei grøft, så omfattes den av overvåkingsprogrammet. Målet er god økologisk og kjemisk tilstand, med intakte økosystemer i tilnærmet naturlig tilstand. Absolutt all forvaltning som berører vann skal ta hensyn til at miljømålene blir nådd. Ved forringelse av en vannforekomst, så jobber man mot vanndirektivet, sier Turtum.

Godt vant i Norge

Dermed er det ikke sagt at det nå er stopp i all utbygging av områder der det finnes overflatevann.

- Det er lov å gjøre inngrep, men det skal jobbes ut fra målet om å ta vare på vannforekomsten på best mulig måte. Dette er en direkte implementering av tanken om at alt vann er viktig, og at forvaltningen får konsekvenser for fremtidige generasjoner. For land som for eksempel Nederland er nok dette et mye mer alvorlig tema enn her i Norge. Vi er godt vant når det gjelder vann, og vi må jobbe for at det fortsatt skal være slik. Og vi er forpliktet til dette gjennom EØS-avtalen. Så skal man huske på at naturverdier kan virke bagatellmessige når det er snakk om en liten grøft, men vannet i denne grøfta ender etterhvert opp i ei elv som kanskje er lakseførende, med stor økologisk og økonomisk verdi for hele dalføret, sier Turtum.

lillemor.hestvik@avisa-st.no

481 46 109