Gretha Loe

Bor: Loe i Meldal

Jobber med: Organist og butikkmedarbeider på Coop Marked

Aktuell for: Slutter etter 38 år som organist, og takkes av med konsert i Meldal kirke i kveld

Hvordan er det å gi seg etter 38 år?

- Det er emosjonelt. Jeg holder på å rydde i kirka nå, noter og alt mulig fra alle årene. Det er litt opprivende. Jeg begynte i 1979 i Meldal kirke, og rakk tre år i gamlekirka før den brant. Nå har jeg min siste gudstjeneste på søndag.

Hvorfor ble yrkesvalget organist?

- Mor og far var aktive i kirka, så jeg er oppvokst i kirka på Undheim på Jæren. Far var klokker og mor var barnekorleder. Jeg begynte som åtteåring å spille på trøorgelet hjemme. I 1973 begynte jeg på Rogaland musikkonservatorium på kirkemusikk.

Hvordan gikk veien fra Jæren til Meldal?

- Det var i 1977, jeg var sang- og musikksekretær i Indremisjonen. Jeg reiste rundt i jobben, og i Meldal sto Erik Loe og sang i Meldal menighetskor. Siden han er bonde, så ble vi værende her. Vi giftet oss i 1978 og i 1979 fikk jeg jobben som organist etter tanta hans, Guri Loe.

Hvordan har det vært å sitte ved orgelet alle disse årene?

- Givende! Jeg har vært heldig som også har hatt Meldal jentekor i 25 år, etter at jeg startet det opp i 1986. Jeg har hatt greie musikere som har vært med meg på gudstjenestene. Hver søndag har vi hatt forsangergrupper, etter at menighetskoret ble avsluttet og delt opp i mindre grupper.

Hva har gjort mest inntrykk på deg i jobben?

- Jeg har vel vært med i over 2000 begravelser. Det er fint å være med på å gjøre det litt mindre tungt. Jeg spiller litt i forkant slik at de kanskje får litt andre tanker. Bryllup er jo også en del av det, og det er stas. Selv om folk ikke ser meg, så hadde de merket det om jeg ikke var der. Hovedsakelig er det gudstjenestene som har gjort inntrykk, samarbeidet med prestene og salmesangen. Salmer taler ofte mer til meg enn å lese i Bibelen.

Musikk er også en del av fritida di. På hvilken måte?

- Jeg har sunget i Chorus i Trondheim i mange år, men nå er det bare mannen min som er med. Jeg synger i Meldal songlag, og det er deilig å kunne være med på noe uten å være dirigent. Meldal jentekor holdt jeg på med i 25 år, fram til 2011.

Nå skal du gjøres stas på med en konsert i Meldal kirke. Hvordan føles det?

- Det er litt vanskelig å ta imot. Jeg har alltid vært med og hatt regien og arrangert. Det er jo en stor ære at de orker å gjøre dette for meg. Alle ungene kommer hjem for å være med på konserten og den siste gudstjenesten min på søndag, dette har jo vært livet for dem også.

Hva kommer du til å fylle pensjonisttida med?

- Jeg skal ta unna ting jeg ikke har fått gjort. Jeg bor jo på gård, så jeg skal hjelpe sønnen som har tatt over. Synging og spilling blir det nok fortsatt, og jeg beholder stillinga på Coop Marked, som jeg har hatt i 11 år. Jeg ser fram til å gå i kirka på julaften og bare sitte nede sammen med familien. Jeg har kun hatt fri én julaften på 38 år.

Hva slags musikk betyr mest for deg?

- Kormusikk, det kommer faktisk før orgel når jeg skal høre på musikk selv. Klassisk kor. Domkorene rundt omkring i landet er favoritter, og Chorus, som jeg selv var med i før, er jo flinke.

Hva leser du for tida?

- Den nye salmeboka og aviser. Vårt-Land og Sør-Trønder'n på papir.

Hva gjør du i helga?

- Barn og barnebarn kommer hjem, de bor i Trondheim, Bærum, Skogn og Loe. Vi skal ha det trivelig og dra på konsert. Søndag skal jeg opp tidlig for å forbedrede den siste gudstjenesten.

Hva ligger hjertet ditt nærmest akkurat nå?

- Familien, store og små. Jeg har fire barn og fire barnebarn.

Gretha Loe. Foto: Marte Mona