Nå er alle uttalelsene til reguleringsplanen kommet inn. Den siste, fra Fylkesmannen, kom torsdag denne uka. I tillegg til Fylkesmannens egen uttalelse, kom det en samordnet uttalelse fra statlige fagmyndigheter som Statens vegvesen og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Næringssjef Aage Schei sier til ST at det ikke er noen «stoppere».

- Vi ser ikke at det er noe i disse uttalelsene som kan stoppe dette, sier Schei til ST.

Hastemøte

Det er imidlertid noen avklaringer som må på plass. En av disse er Statens vegvesens krav om at en del forhold må være på plass før igangsetting.

For Orkdal kommunes vedkommende var det viktig å få avklart om det gjaldt igangsetting av anleggsarbeidet, eller igangsetting av produksjonen ved fabrikken.

For å oppklare blant annet dette, reiste Steinar Gaustad, Ingrid Voll og Ingvill Kanestrøm fra kommunens planavdeling inn til Trondheim torsdag ettermiddag for å møte Statens vegvesen.

Kommunens representanter kom tilbake til Orkdal med gode signaler:

- Vi opplever at Statens vegvesen er veldig løsningsorientert, forteller næringssjef Schei.

Aktivt fra Malvik

Selv om Norsk kylling i lang tid har vært tydelig på at Orkdal er deres klare førstevalg, har det i høst vært jobbet svært aktivt fra Malvik, som er andrevalget. Malvikingene har slett ikke gitt opp kampen om å få investeringa på opp mot to milliarder kroner.

Administrerende direktør i Norsk kylling, Kjell Stokbakken, har flere ganger svart et klart ja på at de kommer til Orkdal om reguleringsplanen går i boks. Aktiviteten fra Malvik ser ikke ut til å ha endret dette. På spørsmål fra ST om de fortsatt står fast på det de har sagt om at de kommer til Orkdal om planen går gjennom, svarer Stokbakken slik:

- Ja, vi har sagt hele veien at Orkdal er det alternativet vi foretrekker. Det står vi på. Det er ingen endringer når det gjelder dette.

Avgjørelse 7. desember

Norsk kylling skal ha styremøte torsdag 7. desember.

- Om vi har det underlaget vi trenger, vil vi velge lokalisering i dette møtet, sier Stokbakken.

Dagen før skal forvaltningsutvalget behandle reguleringsplanen. Om utvalgsbehandlinga går som Norsk kylling-tilhengerne håper og tror, vil alt ligge til rette for ei beslutning som går Orkdals vei på Støren dagen etter.

Starter i januar

For å berge mest mulig at kornjorda i Furumoen, er det vedtatt at all jorda skal flyttes og brukes til nydyrking.

Dersom reguleringsplanen går gjennom i Orkdal, vil det ikke ta lang tid før Norsk kylling er i gang med arbeidet i Furumoen:

- Det vi har lært, er at dette arbeidet må foregå i den kalde, tørre årstida, så det må starte raskt. Vi bør være i gang i januar, sier Kjell Stokbakken.

På Vormstad

Det er allerede lagt ned et stort arbeid med tanke på å få til ei så god jordflytting som mulig. En bonde på Vormstad vil dyrke nytt land ved å bruke jorda fra Furumoen.

Det var tidligere planer om at også en bonde i Gangåsvassbygda skulle få tilkjørt matjord til nydyrking. Dette har man gått bort fra, fordi det aktuelle arealet ligger for høyt over havet. På Vormstad derimot, vil arealet ha omtrent samme kote som Furumoen. Det forsterker mulighetene for et godt resultat av jordflyttinga.

Norsk kylling-direktør Kjell Stokbakken bekrefter enda en gang at de kommer til Orkdal dersom reguleringsplanen går gjennom. Foto: Catharina Morken