Blir det fortsatt lys i rådhuset? Får vi fortsatt kommunal støtte til lagene og foreningene våre? Ordfører Are Hilstad måtte svare angående Orkland-prosessen i møte med grendalagene i Meldal.

Meldal har to grendalag, Å grendalag og Midtbygda grendalag, som sammen inviterte Hilstad til Å-stuggu torsdag kveld. Agendaen for møtet var hvordan man kan ivareta et aktivt bygdesamfunn, med frivillige lag og organisasjoner, i den nye storkommunen.

- Hvor blir det av grenda med sine lag og foreninger i storkommunen? Taper vi på kjøttvekta? Vi ønsker å ta vare på engasjementet, sa Eindride Einum, leder i Midtbygda grendalag.

Han var arrangør for kvelden sammen med Ingrid Eithun, leder i Å grendalag.

- Folk engasjerer seg helst lokalt, det er Å-stuggu og den frivillige drifta her et glimrende eksempel på, sier Eithun.

Balansegang

Ordfører Hilstad pekte på balansegangen mellom å ta vare på identiteten som meldalinger, samtidig som man ikke ønsker at de gamle kommunegrensene skal bli dominerende i hodene på folk.

- Det er interessert at dere grendalagene har invitert til et felles møte. Det er ikke unaturlig at dere får et tettere samarbeid framover. Vi skal ta være på det som er smått og nært, samtidig som det å være større også gir oss en kraft. Vi var fire kommuner som sa ja til hverandre fordi fylkessammenslåingen utfordrer oss på om vi er slagkraftige nok, og vi har mer slagkraft som en større kommune, sa Hilstad.

På sammen måte som kommunene posisjonerer seg i nye Trøndelag gjennom å slå seg sammen, dro han linjer til at dette også kan blir en tankegang innad i Orkland.

- Nå snakkes det om å slå sammen idrettslagene i Meldal, for å stå sammen i Orkland. Noen ganger kan det være lurt å tenke sånn, men det er også en kvalitet å være liten og nær. Det kommer mange slike debatter framover, som at dere i denne enden av storkommunen kan slå dere sammen og kjempe for interessene i sørlige del av Orkland, sa Hilstad.

Lys i rådhuset

Han viste til at intensjonsavtalen mellom kommunene har fokus på å utvikle grender og tettsteder.

- Tjenestestrukturen har sammenheng med levende grender, at vi har barnehager der folk bor for eksempel, sier Hilstad.

Forsamlingen ville vite om det fortsatt kommer til å være lys i Meldal rådhus i 2030, og der var Hilstad tydelig:

- Jeg er hellig overbevist om at Meldal rådhus vil ha åpent hele uka gjennom, og at man skal møte folk der som kan hjelpe, om ikke så mange folk som i dag.

- Og ikke bare i en overgangsperiode? ville én vite.

- Nei, da har vi mislyktes. Hvis dagens rådhus blir tømt, får vi ikke plass i Orkdal rådhus. Det blir en dårlig start på den nye kommunen hvis det første politikerne må gjøre er å bevilge millioner til å bygge på en etasje på Orkdal rådhus, sa Hilstad.

Kommunal støtte

Lag og organisasjoner i Meldal er godt vant med å få kommunal driftsstøtte, og Hilstad pekte på et dilemma omkring dette:

- Det er fire kommuner som har ulik praksis for hvordan man mobiliserer frivillighet. Meldal ligger soleklart høyest på å gi driftsstøtte til lag og organisasjoner, så det er ikke rart dere er spente på hvordan dette vil slå ut i nykommunen. Flere har uttrykt spenning rundt hvordan politikken blir på dette i Orkland. Det er fint om dere er tydelige på hva dere forventer i den videre prosessen, sa Hilstad.

Han viste til prosessen med å vedta politisk organisering i nykommunen, og at det der innstilles på ha et eget hovedutvalg for kultur, idrett og folkehelse.

- På den måten unngår vi at disse områdene konkurrerer med de lovpålagte oppgavene, sa han.

- Det er spennende at vi får et eget utvalgt for dette, vil er jo redde for at den kommunale støtten skal falle bort, sa Einum.

Nærmiljøutvalg

Nærmiljøutvalg ble også nevnt av Hilstad som et tiltak i intensjonsavtalen, som foreløpig henger litt i lufta.

- Dere kommer til å bli utfordret på nærmiljøutvalg. Det er ikke sagt noe mer om hva dette innebærer, så her vil dere få komme med innspill til hvordan det bør organiseres, sa Hilstad.

Dette skal ikke være politiske utvalg, men utover det er formen foreløpig uavklart. Det er sagt at dette kan være utvalg som tildeles ressurser for å drive med nærmiljøutvikling.

Det kom også spørsmål rundt idrettsråd: Vil det bli ett felles for hele Orkland? Hilstad svarte at intensjonsavtalen åpner for at det kan være noe desentraliserte råd, slik som nettopp idrettsråd, men at det er naturlig at det er et felles Orkland idrettsråd på toppen som har kontakten inn mot det politiske miljøet.

Ingrid Eithun, leder i Å grendalag, og Eindride Einum, leder i Midtbygda grendalag, var arrangører for kvelden. Foto: Ingrid S. Hultgreen