Det sier Hemne-ordfører Odd Jarle Svanem, etter at formannskapet har kommet fram til forslag til 2018-budsjett. I motsetning til tidligere år, er det denne gangen stor enighet blant politikerne.

— Det var et ønske både fra oss i posisjon og fra opposisjonen å vise at vi politikerne i Hemne står sammen om de valgene og prioriteringene som gjøres, sier Svanem.

Det betyr eksempelvis at nedlegging av grendeskoler i år ikke var noe tema i budsjettforhandlingene.

— De siste to årene har dette spørsmålet utgjort den store forskjellen på oss, kommenterer ordføreren.

Brukere får e-lås

Pleie og omsorg og tilhørende tjenester kan kalles en budsjettvinner i år. Her blir grunnbemanningen ved Hemne helsesenter økt med vel 1,2 millioner kroner. Rådmannens kutt på 700 000 kroner til helsestasjonen ble også tatt inn igjen.

— Rådmannen la inn en reduksjon for å tilpasse at vi ikke lenger har et flyktningmottak i Hemne, men vi mener det er behov for å styrke denne tjenesten likevel, forklarer Svanem.

Et mindre beløp, ca. 160 000 kroner, ble også tatt inn for å montere elektroniske lås, såkalt e-lås, i husstander som hjemmesykepleien besøker. Dette er på flere områder et stort sikkerhetsløft for både de ansatte og brukerne.

Stillingsandelen til sykehjemslegen innenfor pleie/omsorg er økt med 30 prosent.

Lønnsom å eie

På Sodin skole er det for neste år lagt inn en reduksjon på 440 000 kroner (halvårseffekt, med full effekt fra 2019).

— Dette gjorde vi fordi det blir 40 færre elever etter at flyktningmottaket ble lagt ned. Derfor blir det feil å kalle dette et reelt kutt, men en tilpasning fordi vi nå unngår deling på to årstrinn, sier Svanem.

Politikerne har også funnet ca. én million mer til asfaltering av veier på området Tekniske tjenester, mens det er bevilget 1,2 millioner kroner til et tiltak som bedrer trafikksikkerheten rundt Sodin skole i forbindelse med bringing og henting av elever.

På kultur er det satt av 334 000 på fond til kulturformål. Beløpet tilsvarer besparelsen av å kjøpe Kulør'n framfor å fortsette leieforholdet. Disse pengene kan på sikt bli brukt til å flytte biblioteket fra nåværende lokaler i meieribygget til Kulør'n.

Svært god skatteinngang

Flere finansieringskilder er tatt i bruk for å fylle gapet på 7,4 millioner kroner da budsjettprosessen startet. Gapet vil si penger som «manglet» for å videreføre drifta på 2017-nivå over til 2018.

— Underveis i prosessen mottok vi gladnyheten om at vi hadde ca. 2,5 millioner kroner til gode etter det sentrale barnehageoppgjøret. Vi har videre økt skatteanslaget med 1,1 millioner fordi vi har god tro på lokalt næringsliv. Her kan det også nevnes at vi i år, for første gang på ti år, har mer i skatteinntekter hver eneste måned enn det vi har budsjettert med, sier Svanem.

Videre er utbyttet fra Trønderenergi økt, og et engangsbeløp fra det såkalte havbruksfondet – et oppgjør som trolig blir klart på nyåret – skal finansiere det resterende gapet. Så har kommunene også fått 2,9 millioner i kompensasjon for den nært forestående kommunereformen.

Ny brannstasjon

På investering er det for 2018 satt av 4 millioner kroner til ny brannstasjon. 27 millioner er satt av i langtidsbudsjettet for 2019. Hvor den nye brannstasjonen skal ligge er foreløpig ikke bestemt, men Storøya industriområde (der Hamos' gjenbrukstorg ligger) er lansert som en «favoritt». I dag er brannstasjonen tilknyttet rådhuset.

Den store utfordringa i de kommende åra, er imidlertid å finne en ny drikkevannskilde for abonnenter som i dag er tilknyttet Eidsneset vannverk.

— Kvaliteten på drikkevannet i Hemne har de siste åra ikke vært på topp, og vi har mange avvik på levering. Derfor har vi for neste år satt av 4 millioner kroner for å utrede ny vannkilde, sier Svanem.

Vannkilde til 40 mill.

Rovatnet var hovedvannkilden før Eidsneset, og kan også nå være aktuell. Men et viktig spørsmål må avklares først.

— Det er mange landbruksvirksomheter ved Rovatnet, og vi må unngå å komme i en situasjon der gårdbrukerne må investere store summer i rensing fra sine bruk. Da har vi Rennsjøen på grensa til Aure som alternativ, men vi vet det blir mer kostbart jo større avstander det blir. Ny drikkevannskilde vil uansett gi en økning i vannavgifta, sier Svanem.

Rennsjøen vil innebære bygging av nytt høydebasseng i området Dalumskjølen. Dersom konklusjonen blir Rovatnet, beholdes dagens basseng ved Kjørsefjellet.

— Anslag på kostnader er 40 millioner kroner, og vi står altså overfor en stor sak som krever masse forarbeid og saksbehandling, sier Svanem.

Endelig budsjettvedtak fattes i desember.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Rovatnet kan igjen bli drikkevannskilde for abonnenter som i dag er tilknyttet Eidsneset vannverk. Foto: Catharina Morken