Det er fristende å fortsette der vi slapp i lederspalten sist lørdag. Hva er det egentlig som engasjerer folk i dette landet slik ved juletider når vi ser bort Black Friday, antrekk til årets julebord og hvilke skirenn hele Norges Petter Northug skal få gå.

Det ellers så sindige norske folk framstår slettes ikke så balansert og bakpå i denne saken. Vi kan være riktig lettantennelige når vi først blir fyrt opp. De som skikkelig har greid å oppildne folket denne novembermåneden, bortsett fra skilandslaget, er melkeprodusenten Tine som har dratt til med en illustrasjon av en hylende ulv på H-melkekartongen. Det har fått sinnene i kok og samtidig sådd tvil om kommunikasjonsavdelinga til Tine er klar over at de er et samvirke som eies av norske bønder, som har nettopp ulven som sin fiende nummer en.

«Det er smakløst av bondeeide Tine å ha en ulv på kartongen når ulvesaken går utover så mange bønder», hevder noen.

«Det gjorde vondt, rett og slett. Dette er et stikk mot oss som bor i ulv- og rovviltområdene. Tine leker med sine medlemmers skjebne», var en annen reaksjon.

Tine selv har så langt ikke lagt seg rikke og beholder ulveillustrasjonen, da de mener ulven ikke handler om ulven og heller ikke er et politisk argument i ulvedebatten. Derimot illustrerer ulven den norske landsbygda og de gamle folkeeventyra der ulven ofte var et element. Ulven er ikke i byene, men derimot på landsbygda. Det er en realitet, og derfor mener Tine at folk, for eller imot ulv, må tåle å se en illustrert utgave av ulven på en melkekartong.

Engasjementet er sterkt. Dette er noe vi tør å ha en mening om. For eller imot ulv på melkekartongen på samme måte som vi er for eller imot ulv i den norske faunaen. Og med ulven på frokostbordet hver eneste dag i hele desember, er det all grunn til at ulvedebatten når et nytt høydepunkt i det norske folks bevissthet. Dermed har Tine oppnådd det de ønsker; nemlig oppmerksomhet rundt sine produkt. For bøndene er det kanskje enda bedre; oppmerksomhet rundt rovdyrdebatten. For med mer oppmerksomhet, følger mer kunnskap og innsikt i det som debatten dreier seg om; nemlig husdyrhold sett i lys av rovdyrtrusselen. En hylende ulv mot månen på melkekartongen, er i denne sammenheng ganske så ufarlig, men like fullt et innspill til hva vi snakker om både i by og land denne jula.

Foto: Silje Asbjørnsen