- Det vil bli et flott syn når den nye scenen på torget blir lyssatt. Det skjer antakelig den 16. desember.

Det forteller Dario Leko, som er prosjektmedarbeider i Orkdal kommune. De er nå i innspurten med det «nye» torget på Orkanger.

- Vi satser på åpning den 16. desember, samtidig som sentrumsforeninga har julemarked. Men datoen er ikke helt spikret ennå, sier Leko.

Arkitektstudenter

Den mest synlige endringa på torget, er scenen. Den er tegnet av Glimt arkitekter, som er ei gruppe arkitektstudenter ved NTNU. Glimt vant prosjektet i konkurranse med flere andre arkitektstudenter. Scenen vil bli et vakkert skue når den lyssettes i mørke vinterkvelder. Meninga er at den skal være opplyst hver kveld.

Prosjektet har en kostnadsramme på 1,5 millioner kroner, og det er hovedsakelig knykengjengen, studentene og Orkdal kommune som har stått for arbeidet med å få opp scenen.

Bedre plass

Det er også gjort andre oppgraderinger på torget, blant annet ved at hele plassen er blitt steinlagt. Torget er også blitt større ved at parkeringsplassen er fjernet. Det er der scenen er plassert.

Det betyr at det blir mye bedre plass foran scenen når det er forestillinger, konserter eller andre kulturbegivenheter.

- Når scenen blir lyssatt, vil den framheve torget kolossalt. Materialet i brentpanel, og det gir en fin virkning sammen med lyset, forteller Leko som røper at det er til sammen fem ulike lyssoner, der man kan velge mellom 25 forskjellige farger på alle sonene, uavhengig av hverandre.

Seiltak

Fram mot våren skal det jobbes med et «seil» som skal gi ly mot vær og vind; både for dem som står på scenen og tilhørerne.

- Det blir et stort seiltak, slik at man kan stå på og foran scenen uten å bli blaut, sier Leko.

Noe annet

Studentene som har tegnet den nye torgscenen, har lagt vekt på å skape et alternativ til kjøpesenterlivet.

- Torget og Orkdalsveien er sentrumsområdet på Orkanger. Siden Oti og Amfi er så sterke institusjoner i Orkdal, mener vi Orkdalsveien og torget burde tilby noe annet og gi en annen opplevelse. Torget skal være et samlingspunkt for byen og vi ser for oss at ved å gjøre plassen mer attraktiv, vil det legge til rette for mer bruk av torget, skriver studentene i oppgaven sin.

Innebygd kjøkken

Studentene har ønsket å legge til rette for ulike typer arrangement; alt fra markedsdager til byfest og konserter.

Det er lagt inn vann og strøm i selve konstruksjonen, og ved å trekke ut en vegg, får man tilgang til et lite kjøkken.

Kanskje blir det nystekte vafler å få kjøpt under sentrumsforeningas julemarked den 16. desember...

Dario Leko er prosjektmedarbeider i Orkdal kommune, og jobber for fullt med å ferdigstille torget på Orkanger. Foto: Catharina Morken
Nå tilrettelegges torget for markedsdager og underholdning. Dette bildet er fra en torgdag i 2012. Foto: Arkivfoto