Produksjonsselskapet Utspæll i Orkdal planlegger ny musikal vinteren 2019. Det er «Vinsjan på kaia» med musikk og sangtekster av DDEs Frode Viken og tekst av Arnulf Haga.

- Denne oppsettinga tror vi vil treffe et bredt publikum da mange har vokst opp med musikken til DDE de siste 20 år, sier Kari Fagerholt i Utspæll.

Bittersøt komedie

«Vinsjan på kaia» blir beskrevet som en bittersøt komedie om kjærlighetens tidvis brutale kår. Det er en samtidsmusikal med humor, mørke sider og menneskelige svakheter. Helten ankommer, det blir kaos, og helten drar igjen. Musikken som vi kjenner fra DDE og Frode Viken, blir denne gangen fortalt i teaterform.

- Tekstene til Viken beskriver sorger og gleder, medgang og motgang gjennom livet, sier Fagerholt.

Rømte fra hjemplassen

Handlinga i forestillinga tar utgangspunkt i Ronja Halvorsen Hunter som er på vei nordover på sin Harley Davidson Roadking. Det er åtte år etter at hun dro fra hjemplassen, en liten industrikommune på bygda, etter å ha blitt stygt sviktet av kjæresten sin, Per Helge «Jannis» Olavsen, som gikk til sengs med bestevenninna hennes, Karoline Lykke. Ronja dro på backpacking verden rundt, for å glemme og for å legge sviket bak seg.

Vender hjem

I to år opplevde hun både oppgang og nedturer. Hun begravde faren sin, countrysangeren Matthew Hunter, i Tennessee, og fortsatte sin ferd gjennom livet på farens Harley, før hun igjen endte opp i Norge hvor hun utdannet seg til arkeolog.

I forbindelse med jobben hos Riksantikvaren skal hun lede et utgravingsprosjekt nord for Namsskogan. På vegen synker minnene inn fra hjemplassen, også minnene om gammelkjæresten Jannis, som var hennes store kjærlighet. Hun erkjenner at hun ikke kan kjøre fra fortida. Hun har mye å hevne, gjøre opp for, eller kanskje også tilgi.

Når hun ankommer hjemplassen, er det Happy Hour på den lokale puben «Vinsjan på kaia». Ronja tenker at de gamle venninnene, familien og Jannis kanskje er der. Hun svinger av E6-en og parkerer utenfor inngangen på puben og går inn.

Kvinnelig hovedrolle

Men ingen forestilling uten aktører, og Utspæll jakter nå på både mannlige og kvinnelige skuespillere og sangere til å fylle de rundt 40 rollene som er i alle aldre.

For første gang setter de opp ei forestilling med en kvinnelig hovedrolle, men Edvard Øyangen understreker at i en slik oppsetting, er alle rollene like viktige da forestillinga har mange massescener.

- Det er ei stor forestilling med mange folk på scenen og med mye sang der musikken understreker sinnsstemning og situasjoner. Her er det fritt fram å melde sin interesse, sier Øyangen som regner med at det vil bli audition rundt påsketider, mens prøvene starter høsten 2018 med en skikkelig innspurt i januar og februar opp mot forestillinger i midten av mars.

Gave til amatørene

«Vinsjan på kaia» blir den fjerde oppsettinga til Utspæll. I 2013 viste de Bør Børson til stor suksess. I 2014 gikk Blanke messingen, og i 2016 gikk Spelemann på taket for fulle hus.

- Tida er inne. Det er mange som etterspør ny forestilling, sier Øyangen som understreker at alle aktører, både musikere og skuespillere, stiller gratis.

- Å ha profesjonell regissør, koreograf og musikalsk leder er en gave til dem som er med som amatører og bruker tida si til å få til noe som er artig for bygda, sier Fagerholt.

Midten av mars 2019

Fra midten av mars er det planlagt ti fulle forestillinger og forhåpentligvis et par ekstraforestillinger i Orkdal kulturhus. Det innebærer rundt 2500 solgte billetter. Budsjettet for oppsettinga er på rundt halvannen million kroner.

Forestillinga er tidligere vist i Verdal der den gikk for fulle hus i 2014 og 2015 og med nettopp Arnulf Haga som regissør. Haga blir også regissør for oppsettinga i Orkdal og med Anett Hjelkrem som koreograf. Produsent blir også denne gang Bjørn Steinar Kirkholt.

Produksjonsselskapet Utspæll består av Edvard Øyangen, Kari Fagerholt, Ingeborg Kårmo, Odd-Marthin Magnussen og Margrethe Aae.

Øyvind Uhlving i rollen som Pål Gunder I Blanke messingen i 2014. Foto: Thor Nielsen
Hallgeir Jordet som selvest Bør i 2013. Foto: Øyvind Brostrøm