Lokalavisa skal underholde, den skal avdekke feil og mangler i samfunnet og den skal kunngjøre hva som skjer og således oppleves som nyttig blant innbyggerne i regionen som avisa dekker. Men vi har også et viktig samfunnsoppdrag, vi skal endre og bygge samfunn, og ikke minst; vi skal bidra til at åpenbare feil blir satt på dagsorden og rettet.

Sist lørdag gikk ordfører Ole Haugen på Hitra ut i ST og slo alarm rundt det han opplever som dårlig skilting, der hvor fylkesvei 714 til Snillfjord og Hitra tar av fra E39 ved Stokkhaugen i Orkdal. Han viste til at han selv på grunn av mangel på synlig skilting har opplevd å fortsette rett fram og havnet på Søvasskjølen når han egentlig skulle ha tatt av på fylkesvei 714 for å kjøre heim til Hitra. Han kunne i tillegg fortelle at han er blitt kontaktet av mange andre som har opplevd det samme. Haugens alarm var ikke bare forankret i behovet for å finne riktig vei, men også på grunn av trafikksikkerheten. Han viste til en kollisjon mellom to vogntog etter at den ene sjåføren ikke oppdaget avkjøringa til fylkesvei 714. Kollisjonen oppsto da sjåføren forsøkte å snu på E39.

Statens vegvesen, som er ansvarlig for merking og skilting av veier, uttalte i ST lørdag at man ikke så noen grunn til å skilte avkjøringa bedre. «Avkjørselen er overmerket allerede,» uttalte prosjektleder Bjørn-Erik Storstein hos veivesenet, mens seksjonssjef Erik Jørgen Jølsgård uttalte at; «vi har gjort mer enn hva som er vanlig.» I samme artikkelen utfordret ST fylkesvaraordfører og leder i veiutvalget i fylkeskommunen, Gunn Iversen Stokke, som sa at hun ville følge opp saken.

Og allerede i tirsdagsavisa kan ST slå fast at alle «krav» nå blir innfridd. Selv om veivesenet mener at skiltinga er god nok, velger etaten nå å lytte til brukerne av veien etter et møte med Stokke mandag. I en kommentar til nyheten uttalte «alarmklokka», hitraordfører Ole Haugen, at det nytter å si i fra og rettet en takk både til Stokke, Statens vegvesen og ST for å ha satt saken på dagsorden.

Denne saken er et eksempel på at lokalavisa kan gjøre en forskjell, løse samfunnsoppdraget. Men for å bli i stand til det, er vi helt avhengig av at både politikere og andre, og da ikke minst den vanlige mann og kvinne i gata, tar kontakt og bringer til torgs det de måtte ha på hjertet. Vår oppfordring er derfor; ta kontakt og bruk oss!

Foto: Silje Asbjørnsen