Tirsdag var det lensmann Tor Kristian Haugan ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor sin tur til å vitne i saken mot mannen i 40-årene som står tiltalt blant annet for truende, skremmende og plagsom atferd mot en offentlig tjenestemann. Ut fra tiltalen er det lensmannen som er utpekt som hovedofferet for tiltaltes handlinger i tidsrommet mellom oktober i fjor og fram til mannen ble varetektsfengslet 16. juni i år.

Og det var en tydelig preget lensmann som i retten tirsdag kunne fortelle om sine opplevelser med tiltalte de siste tre årene.

- Det gjør noe med en å bli hetset på denne måten. Det som har skjedd har gjort mye med nattesøvn og livskvalitet. Det hele har vært ei stor belastning for familien, og jeg tror ikke at det stopper med dette, sa Haugan i retten.

Tar støyten

Aktor i saken, statsadvokat Kaia Strandjord, ba Haugan beskrive hvordan han har opplevd de tre siste årene, hvordan han har opplevd å bli oppsøkt, sjikanert og filmet av tiltalte gjentatte ganger.

- Jeg har jobbet i politiet i 30 år og aldri hatt en klage på meg før det hele startet med NN (tiltaltes navn, red. anm.) i 2015. Siden er jeg blitt klaget inn til politimesteren, jeg er blitt anmeldt og jeg har mottatt mange klager på mail fra tiltalte, sa Haugan.

- Hvordan har konflikten med tiltalte påvirket miljøet og arbeidsforholdene blant dine ansatte på lensmannskontoret? ville aktor vite.

- Alle på kontoret vet at alle samtaler med NN blir tatt opp og publisert på Facebook. Han kommer inn i resepsjonen med kamera, og folk rømmer unna. Møtene med NN har vært svært belastende for alle. Flere har gruet seg for å gå på jobb, vegret seg for å ta telefonen. Som arbeidsgiver har det derfor vært min oppgave å gå ut og møte NN og ta støyten.

- Provokasjon

I taltalen er det spesielt tre hendelser som er plukket fram som truende og skremmende atferd fra tiltalte. En av disse episodene fant sted 17. mai i år. Mandag forklarte tiltalte seg om denne episoden og hevdet at han ikke opptrådte forulempende overfor lensmannen denne dagen. Haugan hadde imidlertid en helt annen versjon av dette møtet.

- Jeg feiret 17. mai i sivil sammen med familien. Da jeg stilte meg opp i kø for å kjøpe ballonger til mitt barnebarn, kom NN på rollerblades og stilte seg opp rett foran meg. Han sa ingen ting, bare kikket på meg. I og med at han ikke flyttet seg, måtte jeg gå rundt ham for å komme fram til ballongselgeren. Jeg opplevde det hele som en provokasjon for å få til åpen konfrontasjon med meg.

- Hva tror du han ønsker å oppnå med slik atferd?

- Jeg opplever at han ønsker å gjøre livet mitt så ubehagelig at jeg unnlater å gjøre jobben min.

Oppsøkt hjemme

Haugan kunne fortelle at konfrontasjonene hvor han opplevde at privatlivets fred ble forstyrret eskalerte etter episoden 17. mai.

- Den 6. juni kom NN kjørene heim til meg mens jeg klippet plena. Han kjørte oppå plena mi, snakket til meg og filmet, uten at jeg hørte hva han sa på grunn av bråket fra gressklipperen. Da jeg gikk imot ham med gressklipperen, stakk han av. Kona mi var vitne til det hele, og opplevde det selsvagt ubehagelig. Jeg varslet mine kolleger på jobb, og en patrulje ble sendt ut uten at de klarte å påtreffe ham, fortalte lensmannen.

Haugan beskrev i retten at han på grunn av alle episodene med tiltalte på ett tidspunkt valgte å ta med seg beskyttelsesutstyr fra jobb i tilfelle noe skulle skje .

- NN har gått over så mange streker at jeg har tenkt; Hva blir det neste?

- Skulle ta meg

Tiltalte ble som kjent arrestert og varetektsfengslet 16. juni i år. Det skjedde etter at politiet hadde beslaglagt en motorsykkel som tiltalte hadde disponert, og tiltalte uttalte følgende live på Facebook:

«Det er noe som heter øye for øye, tann for tann, og det politiet stjeler fra meg, skal jeg stjele tilbake. Hvis de ikke har fullmakt eller ransakningsordre, så trenger ikke jeg det heller. I privaten driter de i buksa, og nå skal vi se hvordan Haugan takler å bli oppsøkt på privat adresse. Det er han som er ansvarlig for disse klovnene i facistdrakter,»

Livesendinga ble fulgt av polititjenestemenn på jobb, og Haugan kunne i retten fortelle at han ble oppringt av politisentralen med beskjed om at NN og to andre var på vei til hans bopel for å ta ham. Tiltalte ble kort tid etterpå påtruffet i en bil sammen med to andre av en politipatrulje like utenfor Haugans bopel. Dermed startet en politijakt til slutt endte med at tiltalte ble pågrepet og varetektsfengslet.

- Jeg hadde barnebarna på besøk, og får beskjed om at NN er på vei hjem til meg for å ta meg. Det var ingen god beskjed å få, og jeg ble lettet da jeg et par timer senere fikk melding om at han var pågrepet.

Ventet med rapport

Under rettsakens første dag mandag, gjorde tiltaltes forsvarer, Sigurd Klomsæt, et poeng ut av at tiltalte ikke ble korrigert ved påtale, pågripelse, bøter eller andre sanskjonsformer da episodene som danner grunnlaget for tiltalen faktisk fant sted. Tirsdag ville Klomsæt vite hvorfor det først den 17. juni, dagen etter arrestasjonen, ble skrevet rapport på episoden som fant sted 17. mai - en episode som Haugan opplevde som en «sterk» opplevelse.

- Jeg håpet vel at det hele skulle gå over. I tillegg var jeg redusert etter å ha vært operert, forklarte Haugan som på spørsmål fra aktor tilbakeviste at tiltalte ikke ble korrigert for de forholdene han nå står tiltalt for.

- Siden 2015 har NN vært konfrontert i over hundre saker. Hvis han hevder å ikke ha blitt korrigert, så husker han dårlig.

- Veldig ubehagelig

Haugan ble også spurt av aktor om det har vært noen «episoder» etter at tiltalte slapp ut av varetekt nå i høst.

- Siden arrestasjonen og fram til løslatelsen var det rolig. Siden har det eskalert, sa Haugan og viste til to konkrete episoder:

- Natt til 30. oktober ble nabohuset utsatt for hærverk, blant annet ved at det ble klint avføring oppover veggene. Både huseieren og jeg er overbevist om at gjerningspersonen egentlig skulle til meg, men trolig tok feil hus. Noen dager senere dukket AA (en bekjent av tiltalte, red. anm.) opp hjemme hos meg mens jeg var borte. Overfor min kone krevde han en mann-til-mann-samtale med meg. Da hun lukket dørene etter å ha henvist ham til lensmannskontoret, fortsatte han å ringe på. Hun opplevde episoden som veldig ubehagelig, forklarte Haugan.

- Hvordan kan du knytte hærverket med avføring opp mot løslatelsen av tiltalte? ville Klomsæt vite.

- Jeg er overbevist om det. Naboen er ikke i konflikt med noen, mens jeg er i konflikt med flere i kretsen rundt NN.

- Kjemperedd

Også Haugans kone vitnet i retten tirsdag. Hun kunne fortelle at konflikten med tiltalte har forringet hele familiens livskvalitet.

- For min del har livskvaliteten blitt generelt dårligere. Det har gått utover nattesøvnen, og jeg har følt mye sinne og frustrasjon, sa Haugans kone og svarte følgende da hun av aktor ble bedt om å beskrive hvordan hun opplevde kvelden den 16. juni, da tiltalte ble arrestert:

- Vi hadde barnebarna på besøk og det opplevdes helt forferdelig å få beksjed om at NN var på vei hjem til oss for å Tor Kristian. Jeg var kjemperedd, sa Haugans kone i retten og la til at hun ikke har følt seg trygg i eget hus etter at hun ble oppsøkt på døra av AA (tiltaltes bekjent).

- Gjør inntrykk

Til ST sier tiltalte at det gjør inntrykk å høre hvordan han har forringet livskvaliteten og langt på vei ødelagt nattesøvnen til familien.

- Når jeg får beskrevet alle hendelsene så komprimert som nå i retten, så forstaår jeg at det har vært vanskelig for familien. Jeg forstår at Haugan har følt stort ubehag og at jeg har forstyrret hans privatliv.

- Ville du ha gjort det samme igjen?

- Nei. Jeg vil ikke forstyrre Haugans privatliv igjen. Nå er det slutt, jeg har fått belyst budskapet mitt. Men jeg vil minne om at også jeg føler at mitt privatliv er blitt forstyrret kraftig av politiet siden 2015, sier tiltalte.

Aktor, statsadvokat Kaia Strandjord, ba lensmannen fortelle hvordan han har opplevd konfrontasjonen med tiltalte de siste tre årene. Foto: Anders Aasegg Morken