Hemne

Like før helga ankom 1000 eksemplarer av boka «KIL/Hemne – Røttene» Ånesøyan. Denne uka var bokkomiteen og diverse andre personer med tilknytning til klubben samlet for å presentere det ferdige produktet.

Besøkte NFF

Øivind Belsvik, som har vært prosjektleder, starta arbeidet og la grunnlaget for boka da han i 2014 startet innsamling av gamle fotballbilder. Geografisk omfatter Belsviks rundreise også Hemnskjela/Sundlandet, som tidligere var en del av Heim kommune.

Responsen på dette arbeidet var veldig bra, og etter hvert utviklet ideen seg fra å lage ei fotoutstilling og en nettbasert billedkarusell, til bok.

I prosessen kontaktet han utflytta hemnværing Jan Erik Vold. Han ble hovedskribenten/-forfatter på et prosjekt som selvsagt har ført til masse jobb med research. Belsvik og Vold har besøkt både Trøndelag fotball krets og Norges Fotballforbund for å samle informasjon. De har også børstet støvet av gamle protokoller.

Slektstre

— De mange bildene og navna på alle som er på bildene er nok bokas høydepunkt.

Det sier Kjell Singsdal i bokkomiteen. Han har også hatt rollen som korrekturleser, og det er han som har skrevet kapitelet om damefotballen.

For den som er hekta på statistikk, kan det være en interessant øvelse å lage en oversikt over samtlige navn som er nevnt enten i tekst og/eller til bildene. Boka, som tar utgangspunkt i slektstreet til fotballen helt tilbake på tidlig 1900-tall, er også et slektstre for foreldre, søsken, barn og barnebarn som har spilt for ulike klubber i ulike epoker.

— Det finnes ingen komplett oversikt over navna, kommenteres det rundt bordet.

Til minste detalj

Boka er også et svar til Norges Fotballforbund, som aktivt har gått ut til alle landets lag med oppfordring om å skrive ned og samle sin lokale fotballhistorie, gjerne gjennom ei bok.

«KIL/Hemne – røttene» tar for seg tida fra den spede begynnelsen til og med sesongen 1987. I 1988 var KIL/Hemne et faktum. Klubben ble stiftet etter at KIL og Hemne Ballklubb slo seg sammen. Før det har en rekke fusjoner vært gjennomført. Alt dette er ned til minste detalj omtalt i boka.

I salg

Selve bokprosjektet har vært en rein dugnadsjobb. Den er trykt i Danmark, og Knut Totland ved Moltubakk Skilt og Reklame har stått for layout. Den er trykt i 1000 eksemplarer, og legges nå ut for salg ved de fire kolonialforretningene i Hemne.

— Det har vært meget stor interesse for boka, og vi har allerede mange navn på lista over folk som vil kjøpe den. Neste helg står vi på stand på Falksenteret lørdag og i forbindelse med søndagsåpent, sier Belsvik.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300