- Det hele begynte med at jeg fikk et svart-hvitt kassekamera med 6x9-film. Etter hvert lærte jeg meg kjemien og begynte å fremkalle bilder selv på kjøkkenet hjemme. Da var det å ha det helt mørkt, og så slå på lyset og telle «en, to, tre».

Som pensjonert lærer og orkdaling kan Arnfinn Sæthre se tilbake på et langt liv med kamera og stativ, på jakt etter de helt spesielle lysforholdene og med et eget blikk for de ellers så dagligdagse og velkjente motivene i hjemkommunen Orkdal. Nå har medieselskapet Gammaglimt samlet 250 av Sæthres bilder i boka «I vindbragd og eldsljøs», der leserne blir tatt med på en reise gjennom tettsteder, bygder og vill natur fra denne delen av Trøndelag.

Les også: Kan skilte med 100 utstillere i år

Natur og industri

I tillegg til bildene, har Sæthre laget små tekster om geografi, lokal historie, betydningen av stedsnavn og andre «funfacts». Men dette er først og fremst en bildebok som viser både storslagen, uberørt natur og Orkangers bybebyggelse og industri.

- Mye natur er på sin plass i en slik bok. Mange orkdalinger er ikke bevisste på hvor fint det faktisk er rundt oss, og vi håper folk vil bruke boka som en inspirasjon til å ta bruk nærområdet. Men bygninger og industri er også tatt med. Sæthre får til og med Thamshavn til å se fin ut. Det er en prestasjon i seg selv, sier daglig leder Christian Falch i Gammaglimt.

En større arena

Sammen med bokredaktør Haakon Øyaas Wuttudal fikk han ideen til en fotobok da han så bilde til Sæthre på Facebook.

- Han er en utrolig dyktig fotograf som får motiver og steder i kommunen vår til å fremstå på en helt ny måte. Han finner vinkler, jobber med lys, og får kjente motiver til å fremstå i en helt ny innpakning. Da jeg så disse bildene slo det meg med en gang at dette er det internasjonal standard over, og at bildene trenger en større arena enn kun å ligge på sosiale medier, sier Falch.

Les også: Notabene legger ned på Amfi

Dunkelt kveldslys

Sæthre har hatt med seg fotointeressen gjennom hele lærerkarrieren i ved Orkanger ungdomsskole, og innførte blant annet foto som valgfag på 70-tallet. Det er ikke mange skoleelever i Orkanger som Sæthre ikke har på film, og mange tar kontakt ved jubileumsfeiringer for å benytte seg av det rikholdige arkivet. En sterk interesse for lokalhistorie har også ført til et tett samarbeid med Orkdal historielag.

- Man må ha noe å holde på med, sier Sæthre med et glimt i øyet. Fortsatt er stativet med når han legger ut på tur.

Skal skape stolthet

Å ta bilder i dagslys er ikke noe for Sæthre, og når motivene skal fanges i dunkelt kveldslys må kameraet settes på stativ.

- Det starter gjerne med det røde lyset om ettermiddagen når sola går ned. Jeg er ofte ut til i totiden om natta, forteller han.

Ennå gjenstår det noen dager før boka leveres fra trykkeriet, men Falch og Wuttudal vil likevel promotere boka på helgens Orkdalsmesse.

- Boka er ment å skape lokale stolthet og inspirere Orkdalinger til å gjenoppdage kommunen vår. Boka vil også brukes utad for å gjøre Orkdal mer attraktiv for turister, sier Falch.

«I vindbragd og eldsljøs» er ventet fra trykkeriet i løpet av kort tid. Fotograf Arnfinn Sæthre (t.v.) ser frem til bokutgivelsen sammen med Gammaglimts Christian Falch og Haakon Øyaas Wuttudal. Foto: Lillemor Hestvik
På Vargheia: Arnfinn Sæthre drar ikke på tur uten kamera og stativ. Nå er han bokaktuell med bilder fra Orkdal. Foto: Privat