Anine Nessa Malm og Olav Sæther er et eksempel på hvordan tilfeldigheter bringer folk sammen. Både som par og i jobbsammenheng.

1. desember var det første dag på jobb som markedsleder i Sodvin (tidligere Hemne Kraftlag) for Anine. 1. november var det første dag på jobb som bedriftsrådgiver i Hemne Sparebank for Olav.

Så en kjekk type...

Det er forhistorien som gjør denne reisen så spesiell.

Vi blar kalenderen litt over to år tilbake i tid. Til oktober 2015. Anine Nessa Malm og ei venninne er på backpackertur, og sitter ved et bord på et utested i tilknytning til et hostell i Byron Bay, ca. 80 mil nord for Sydney og 16 mil sør for Brisbane, på østkysten av Australia.

Anine kan ikke dy seg for å se litt ekstra i retning et av nabobordene. Der sitter det nemlig en ganske så kjekk type... Det er bare én hake ved opplegget hun fantaserer om konturene av: Det ser ut til at han er opptatt. Ved samme bord sitter det nemlig ei dame.

— Shit! Finnes det en plan B, liksom?

Hadde god grunn

Det er Olav Sæther som sitter ved nabobordet. Og han sitter ganske så riktig sammen med ei dame. Dama er imidlertid søstera hans. Men de tenkte selvsagt ikke tanken på å henge på seg plakat; «vi er søsken». De tenkte kanskje ikke engang tanken på å møte nordmenn på akkurat dette stedet på motsatt side av kloden.

Det endte, kort fortalt, med at Olav og søstera oppsøkte bordet der de to venninnene satt, Anine kunne holde seg til plan A, og dermed ble det knyttet bånd. Tette bånd. Så tett at Olav like godt reiste hjem etter to måneder, omtrent samtidig med Anine. Og da var oppholdet planlagt å vare i åtte måneder. Han skulle både studere og videreutdanne seg innenfor økonomi i Australia. Slik ble det ikke. Han vendte i stedet nesen hjemover med særdeles god grunn i bagasjen.

Så hører det med til historien av Olavs søster var der bare på besøk akkurat da møtet fant sted.

Nesten vinduskontakt

Siden da har Anine og Olav vært samboere. Begge var bosatt i Trondheim da de fikk øye på to stilling ledig-annonser og kapittel to i denne tilfeldighetshistorien startet. Det var snakk om to attraktive jobber i Olavs hjembygd Hemne. Hemne Sparebank søkte etter bedriftsrådgiver, Sodvin søkte etter markedsleder, ei helt nyoppretta stilling i forbindelse med navneskiftet, som ble kjent denne uka.

— Vi ble begge enige om å søke på hver vår stilling. Kanskje var det en liten mulighet, forteller Anine.

Hun vant fram i konkurranse med ca. 20 andre søkere hos Sodvin, Olav fikk jobben i konkurranse med i underkant av ti søkere i Hemne Sparebank.

I dag kan de nesten vinke til hverandre fra hvert sitt kontorvindu over Ørakrysset på Kyrksæterøra. De er skjønt enige om at det er mange tilfeldighetenes brikker som har funnet riktig plass for å få så full klaff.

Har hørt om Ove og Berit

Nå er de altså i startgropa i nye jobber. Anine er - en kuriositet for historiebøkene - tidenes første ansatt i konsernet Sodvin.

— Jeg har brukt dagen til å hilse på nye kolleger og fått meg eget kontor. Dette er ei spennende stilling der mye blir opp til meg. Nå er strategien å etablere enda bedre markedsføringskanaler med å gjøre de riktige grepene og gjøre det nye navnet kjent, sier Anine Nessa Malm, opprinnelig fra Halsnøy i Kvinnherad kommune i Hordaland, og som trives med både kickboksing og fallskjermhopping på fritida.

— Er det en fordel eller ulempe å starte i en ny jobb med helt blanke ark?

— Jeg vil si det er en stor fordel. Det gir mulighet for å se mer objektivt på ting, og det gir mulighet for å gå opp noen nye stier.

— Hva visste du om Hemne og Kyrksæterøra fra før?

— He-he, det begrenser seg nok til skiekteparet Ove og Berit Aunli. Men jeg har jo forstått at jeg bør sette meg litt inn i lokalfotballen!

Wacker utsikt

Olav Sæther har nå realisert planene om å flytte tilake til hjembygda.

— Jeg hadde et ønske om å komme tilbake etter at jeg flyttet fra Hemne i 2009, men kanskje ikke før om 10-20 år, sier Sæther.

Nå har han og samboeren også en felles jobbinteresse i å gjøre seg kjent med næringslivet, et marked som blir viktig for dem begge. Skjønt, Olav vil nok ha en liten fordel som innfødt.

— Men fra Berg, der vi bor, har vi i hvert fall fin utsikt til Wacker Holla Metall, den største arbeidsplassen i Hemne, sier Olav Sæther med et smil.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300