Mads Løkeland fra Orkanger har fått Trøndersk natur- og miljøpris 2017, for mangeårig og mangfoldig naturvernarbeid.

Det er Naturvernforbundet i Nord- og Sør-Trøndelag som deler ut prisen. Mads Løkeland fikk den tildelt på et førjulsmøte på Litteraturhuset i Trondheim tirsdag. Begrunnelsen var hans mangeårige og mangfoldige naturvernarbeid.

- Dette var en stor overraskelse. Jeg er svært glad for prisen, og den vil være en stor inspirasjon til arbeidet videre, sier Mads Løkeland.

Vil dele prisen

Han understreker at det er det gode samarbeidet mellom mange aktive folk og organisasjoner er viktig.

- Jeg deler med glede prisen med alle gode venner som jeg har samarbeidet med i natur- og miljøarbeid opp gjennom årene, et samarbeid som er selve grunnlaget for det vi får til. Det er det som gjør at vi har fått en del gode gjennomslag, som gjør natur- og miljøvernarbeidet fremgangsrikt, sier Løkeland.

Juryen, bestående av Ottar Michelsen, Arne Moksnes og Hanne-Lena Wilks, legger vekt på at hans samlede innsats for natur- og miljøvern gjennom mange år. Løkeland har gjort en stor innsats i et bredt spekter av natur- og miljøvernsaker, og har hatt en rekke verv både lokalt, på fylkesnivå og sentralt i Naturvernforbundet:

«Han har stor fagkompetanse innen energisektoren og gruvedrift, og har i denne forbindelse vært med i Naturvernforbundets Gruveutvalg og medlem av Vassdragsrådet. Innen disse fagområdene har Mads Løkeland vært benyttet som foredragsholder over hele landet, og vært en aktiv skribent i riks- og lokalaviser. Han har også være mye engasjert i andre typer naturvernsaker. Som eksempel kan nevnes innsatsen i forbindelse med Grytdalen naturreservat».

En optimist

Mads Løkeland har vært aktiv i mange år, blant annet i protestene mot neddemminga av Innerdalen i 1981. Denne kampen ble tapt, i likhet med Altakampen. Allikevel tror Løkeland at det disse kampene som har gitt framgang for natur- og miljøkampen.

- I lys av Altakampen fikk samene et sterkt løft og man fikk styrket vassdragsvernet. Dessverre ser vi i dag en ny runde med angrep på verna vassdrag, og samtidig ser vi store angrep på naturområde gjennom uvettig utbygging av vindkraft. Fosenutbygginga av vindkraft må vel bli karakterisert som det største samla naturinngrepet i Trøndelag noensinne, om det blir gjennomført etter planene, sier Løkeland.

Han ser likevel positivt på flere ting. Medlemstallet i miljøorganisasjonene øker jevnt og trutt, og man har i det siste etablert et svært godt samarbeid mellom Naturvernforbundet og samiske organisasjoner.

- Dette er et samarbeid, som i tillegg til å verne natur og naturbasert næring mot vindkraft, også handler om å verne sjø og land mot uvettige gruveplaner i nord. Et stadig bedre samarbeid med bondeorganisasjonene for å verne det lille vi har av dyrkamark i Norge er også lovende. Tross i en del tilbakeslag har arbeidet for jordvern vist en viss framgang, men det er sterkt frustrerende at Orkdal kommune i kan få lov til å legge 140 mål flat kornjord under asfalt, sier Løkeland.

Den 18. prisen

Trøndersk natur- og miljøpris deles ut til enkeltpersoner, lag, foreninger, etater og lignende i Trøndelag, som har gjort en god innsats og stimulert til nytenkning og aktivitet innen området natur og miljø.

I år deles den ut for 18. gang. Den er tidligere tildelt fjelloppsynsmann Kåre Gullvik fra Kvikne, Per Flatberg fra Inderøy, Lars Haltbrekken, tidligere stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul fra Ørland, reineier Idar Bransfjell fra Brekken, reiselivsgründer Ole Martin Dahle fra Flatanger, Børge Dahle fra Rennebu, Olav Nyrønning fra Holtålen, Kjell Derås fra Levanger, reineier Arvid Jåma fra Fosen, Biovarme AS v/Jostein Trøite fra Skogn, Ingolv Dørum ved Drageid Leirskole, Roald Evensen fra Holtålen, Ørland kommune, NSB-Trønderbanen og NRK-journalist Kjartan Trana.