I et møte i Meldal torsdag denne uka, besluttet fellesnemnda for Orkland hvordan det politiske organisasjonskartet skal se ut.

Avveining

I kommunestyret blir det 51 representanter, noe som er bestemt tidligere. Det fellesnemnda skulle ta stilling til nå, var hvor mange hovedutvalg man ville ha, og hvor mange medlemmer de ulike utvalgene skulle ha.

Politisk leder for sammenslåingsprosessen, Are Hilstad, sier til ST at det har vært ei litt krevende avveining:

- På den ene sida har vi sett at for mange utvalg kan være en fare for at det blir for fragmentert styring og for lite helhet. På den andre sida har vi vært opptatt av at alle kommunestyrerepresentantene får plass i et hovedutvalg, forteller Hilstad.

Fem hovedutvalg

Fellesnemnda landet på fem hovedutvalg. I tillegg kommer kontrollutvalget og formannskapet, vil Orkland få følgende hovedutvalg:

  • Oppvekst: 9 medlemmer

  • Pleie og omsorg: 9 medlemmer

  • Kultur/idrett/folkehelse: 9 medlemmer

  • Teknikk: 9 medlemmer

  • Forvaltning: 11 medlemmer

Formannskapet får 11 medlemmer, mens 5 personer skal sitte i kontrollutvalget. Til sammen blir det 63 representanter. Det betyr at man må ta fra partienes varalister for å kunne fylle opp alle utvalgene.

Tre grep

Are Hilstad forteller at de har tatt tre grep ved opprettelsen av hovedutvalg:

- Vi har splittet oppvekst og omsorg til to utvalg: hovedutvalg for oppvekst og hovedutvalg for omsorg. Dette er tunge ansvarsområder, og vi får en stor kommune med mange barnehager, skoler og helseinstitusjoner.

Det andre vi har gjort, er å splitte teknikk og forvaltning i to, slik det er i Orkdal i dag. Det har man gode erfaringer med derfra. Dette er utvalg med stor saksmengde, og det gir en ryddighet å splitte opp de to.

Det tredje grepet er at vi lar kultur, idrett og folkehelse få sitt eget hovedutvalg. Dette har vært et stort ønske. Legger vi disse feltene inn sammen med andre utvalg, er det en fare for at de tunge, lovpålagte oppgavene blir prioritert. Det unngår vi nå.

Geografisk spredning

Hilstad er glad for at de nå får en utvalgsstruktur som gir alle kommunestyrerepresentantene plass:

- Det gir mulighet for at engasjerte folk får arenaer å utøve politikk på. Jeg tror det er viktig, særlig i starten av Orklands tid, at vi ikke lager strukturer som stenger folk ute.

- Hvordan skal dere sikre god geografisk spredning?

- Det er et tema som har vært tungt framme i debatten. Når vi skal etablere Orkland, må utvalgene ha god geografisk fordeling. Det kan vi ikke sikre på annet vis enn ved å ha store nok utvalg. Så hviler det et tungt ansvar på partiene å bidra til geografisk spredning, sier Hilstad.

Det arbeidet vil starte om ikke så mange måneder. Om ett år må nemlig alle partiene i nye Orkland ha sine nominasjonslister klare, og da blir det viktig at partiene har folk fra hele Orkland på listene sine.

Kulturen, her representert ved Nå-kors John Erling Smedplass, Sissel Nordtømme Moldjord, Kristine Grøset og Julie Sneeggen, får sitt eget hovedutvalg i Orkland.