Hemne

Det skal nå etableres en såkalt droppsone ved Riggen nedenfor Hemnehallen. Dette for å redusere trafikken ved Sodin skole mellom fylkesveien og selve skolen, men også for å innfri et sikkerhetskrav om at dette området blir stengt fra 1. februar.

Området har i alle år også vært parkeringsplass for ansatte.

— Som kjent pågår det ei større utbygging og ombygging på skolen, og fra 1. februar må vi stenge av området mellom skolen og fylkesveien. Dette fordi arbeidet med å restaurere den gamle barneskolefløya begynner, sier rektor Siv Sødal.

Ønsker permanent løsning

Den midlertidige løsninga som politikerne nå har vedtatt, går ut på at det etableres ei «rundkjøring» nedenfor Riggen for privatkjøring. Bussene skal fortsatt parkere ved samfunnshuset.

— Denne rundkjøringa, med droppsone i forbindelse med bringing og henting av skolebarn, er en midlertidig løsning. Ønsket og målet er å få til en permanent løsning gjennom en langsiktig plan. Vi håper og tror at den midlertidige løsning også blir en god løsning, sier Sødal.

Utfordringa med en permanent løsning ligger i flere «naturgitte» forutsetningen: Sodin er en stor skole, og nærmeste nabo er fylkesveien.

Skal ha konkurranse

Både Sødal og andre i Hemne kommune har tidligere påpekt at bringing og henting av elever må reduseres kraftig.

— Alt er selvsagt gjort i beste mening. Vi vet det er mer fristende å sette seg i bilen og kjøre elevene til og fra skolen når det er uvær og dårlig føre. Men de utfordringene vi har hatt i flere år, oppstår når mange gjør det. Det er da det blir uoversiktlig, sier Sødal, som i tidligere intervju med ST har uttalt at hun ofte sitter med hjertet i halsen når hun ser kombinasjonen av kjøretøy og elever i et samspill som til nå ikke har ført til ulykker.

— Oppfordringa til alle foreldre er å redusere omfanget av privatkjøring til og fra skolen. Det gjelder også ansatte. I løpet av skoleåret vil vi også sette i gang en trafikkampanje der vi oppfordrer både elever og lærere til å gå eller sykle. Vi lager en konkurranse rundt et slikt opplegg, sier Sødal.

Mangeårig tema

Når hun ser ut gjennom vinduet fra sitt eget kontor, ser hun rett ut mot det som er problemområdet. Hun ser også et gjerde.

— Som en liten kuriositet kan jeg nevne at jeg selv gikk i sjette eller sjuende klasse da jeg satt i elevrådet. Da var også trafikkutfordringene ved skolen tema. Som resultat av dette kom det opp et gjerde som skiller selve fylkesveien og gang-/sykkelveien. Det er med andre ord et mangeårig tema vi diskuterer, sier Siv Sødal.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Nedenfor Riggen, blir det etablert en droppsone for bringing/henting av elever. Foto: John M. Myrhaug