Det er generelt lavt sykefravær ved skolene i Orkdal, men det er til dels store forskjeller mellom skolene.

Kommunalsjef for oppvekst i Orkdal kommune, Kari Mostad, sier til ST at det er naturlig med svingninger i sykefraværet mellom skolene.

- Det er så få ansatte at det gjør store utslag om man får langtidssykmeldinger.

Variasjoner

Tallene for tredje kvartal ble lagt fram for politikerne i formannskapet sist onsdag. De siste årene har det vært mye fokus på det høye sykefraværet ved Orkdal helsetun, og mindre på den gode fraværsstatistikken man har ved noen av skolene i kommunen.

Det er flere skoler som ligger lavt, men ingen kan matche Orkanger ungdomsskole. Der er fraværet i tredje kvartal på 0,14 prosent! Dette er fraværet ved skolene i tredje kvartal (2016-tallene i parentes):

  • Evjen skole: 2,26 prosent (7,51 prosent)

  • Gjølme skole: 3,48 prosent (4,58 prosent)

  • Grøtte skole: 4,94 prosent (6,76 prosent)

  • Orkanger barneskole: 3,44 prosent (4,62 prosent)

  • Orkanger ungdomsskole: 0,14 prosent (4,05 prosent)

  • Årlivoll skole: 6,44 prosent (7,98 prosent)

Rekordlavt

Orkanger ungdomsskole har hatt et lavt sykefravær over mange år. Om trenden fra de tre første kvartalene - med 2,44/2,29/0,14 prosent fortsetter - vil skolen få et rekordlavt sykefravær i 2017.

- Vi har hatt et generelt lavt sykefravær over tid. Etter årets ni første måneder har vi et gjennomsnittlig sykefravær på 1,78 prosent. Så lavt har det ikke vært før, men vi vet ikke hva fasiten blir før året er omme, sier Stig Rune Oddli som er rektor ved Orkanger ungdomsskole.

Ser hverandre

- Hva er hemmeligheten bak det svært lave fraværet, Oddli?

- Det er flere faktorer. Vi har ansvarsfulle voksne, både lærer og assistenter, som strekker seg langt for hverandre. Folk tar godt vare på hverandre og er gode til å se hverandre. Man er flinke til å ta signaler på at det begynner å bli nok. For det er tøft i perioder å være lærer. Da er vi flinke til å støtte den personen som kan ha det tøft, og kanskje avlaste vedkommende litt. Det at vi kjenner hverandre så godt, er viktig. For da er det mye lettere å oppfatte disse signalene, sier Oddli.

Høy terskel

Rektoren forteller at de ansatte ved skolen har en forholdsvis høy terskel for å være hjemme.

- Man vet at når man er borte, går det utover elevene og andre lærere.

- Er terskelen for høy?

- Jeg håper ikke det. Jeg håper og tror at de er hjemme når de er syke. Det er sagt klart fra om akkurat det, sier Oddli som tror det gode arbeidsmiljøet ved skolen er en svært viktig årsak til at fraværet er så lavt.

Fotballtur

- Vi trives i hverandres nærvær. Ansattegruppa er flink med sosiale aktiviteter. Vi gjør gjerne noe ekstra ut av personalmøter, ved at vi tar oss tid til å stoppe litt opp, roe ned litt og ha det sosialt sammen.

Oddli tror det er viktig at de ansatte møtes også på andre arenaer, og dermed blir kjent utenfor skolemiljøet. Tidligere i høst reiste en gjeng av de ansatte til England på fotballtur, noe som ifølge Oddli var en kjempeopplevelse, og som bidro til å gjøre dem enda mer sammensveiset.

- Og så må man ikke glemme humorens betydning. Latteren sitter løst i hverdagen her på skolen. Vi flirer mye og har det artig på jobb.

De ansatte har en del sosiale aktiviteter utenfor skolen også. Her er noen av dem på fotballtur til England. Foto: Privat