- Dette er bare andre gangen jeg baker tynnlefse, forteller 15 år gamle John Magne Gjønnes der han står inne sammen en stor gjeng bakstedamer på Orkdalsmessa. Han er klart yngst, hele 71 år yngre enn den eldste av bakerne.

Har kjøpt takke

Og han er den eneste hanen i kurva.

For et par uker siden var unge Gjønnes i Knyken og bakte flatbrød. Da ble han spurt om han kunne tenke seg å være med på Orkdalsmessa.

- Jeg synes det er veldig artig, og så er det viktig å beholde denne matkulturen og kunnskapen om det å bake lefse. Jeg har kjøpt meg takke, så folk kan forvente å få tjukklefse og tynnlefse fra meg i julegave, forteller Gjønnes som medgir at det var litt vanskelig i starten.

- Ikke akkurat utlært

- Jeg hadde jo bare gjort det én gang før, så jeg var ikke akkurat utlært. Men jeg har fått det til etter hvert, synes jeg nå selv, da.

Det synes de mer erfarne damene rundt ham også.

En av dem, Elsa Slørdahl, synes det er stas at de har fått en unggutt med på laget:

- Han er et naturtalent, slår hun fast.

- Fantastisk innsats

Det er Orkdal idrettslag som står bak Orkdalsmessa, og messa er en svært viktig inntektskilde for laget. Pengene går i all hovedsak til barn og unge i skiavdelinga.

Magne Fossbakk i Orkdal IL hyller de frivilliges innsats:

- Vi har fått veldig mange gode tilbakemeldinger fra utstillere og publikum. Det er en fantastisk innsats fra våre frivillige, og alle gjør en kjempejobb. Uten det store engasjementet fra dugnadsfolket, hadde det ikke vært mulig å arrangere Orkdalsmessa.

Fossbakk sier at de ikke har oversikt ennå over hvor mye penger som kom inn under helgas messe.

- Men jeg har forhåpninger om å komme i nærheten av fjorårets tall. Resultatmessig ble det en suksess i 2016; vi fikk inn om lag 650 000 kroner til skiavdelinga.

Hvert år

Blant dem som koste seg under messa, var en trio unge jenter som spankulerte omkring og kikket på alle bodene da ST møtte dem lørdag ettermiddag.

- Vi er her hvert år, forteller Julie Skaugen Runhaug, Maren Slupphaug og Maria Johansen Forbord som koste seg med hvert sitt sukkertøy da ST møtte dem.

- Hva er det som er så bra med Orkdalsmessa?

- Vi treffer kjentfolk, det er mye godt å få kjøpt og så er det artig å se på bodene, sier de smilende jentene.

Vant bil i ett år

Noe av det som gjør det litt ekstra spennende å besøke Orkdalsmessa, er at det er trekning på billetten.

Lørdag ble det trukket en vinner av ei varmepumpe, til en verdi av 14 000 kroner, og søndagens vinner vant fri bruk av en Mazda 6. Denne gevinsten er verdsatt til 70 000 kroner.

Stas var det også for Orkdal husflidslag. De vant prisen for messas flotteste stand, mens Maren Monsø og Gunn Elin Løkken delte seieren for beste bidrag til konkurransen «Skapertrang».